INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Zarif: nem dől össze a világ, ha határidőre nem lesz megegyezés

InfoRádió / MTI
Az iráni külügyminiszter szerint senkinek se szolgálná az érdekeit az iráni atomprogramról való megegyezés határidejének újabb kitolása, de - mint fogalmazott - "nem dől össze a világ", ha mégsem sikerül addig megállapodni.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter kétszer, pénteken és vasárnap is tárgyalt Münchenben a nemzetközi biztonságpolitikai konferencia keretében John Kerry amerikai külügyminiszterrel, és az utóbbi megbeszélés után tartott sajtótájékoztatót.

"Nem gondolom, hogy összedől a világ, ha nem állapodunk meg (...), de nem hiszem azt sem, hogy az újabb hosszabbítás bárkinek is az érdekeit szolgálja, amint azt sem hittem, hogy ez a hosszabbítás szükséges vagy hasznos volt" - hangoztatta Zarif. Hozzátette azonban, hogy a tárgyalások lezárása olyan lehetőség, amelyet ki kell használni, mert megtörténhet, hogy többé nem lesz rá alkalom.

Zarif nem árult el részleteket a Kerryvel folytatott megbeszélésről.

Irán és a vele tárgyaló "hatok" csoportja (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytat megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.

Irán és a "hatok" a tavalyi novemberi határideig nem tudtak kiegyezni, másodszor is kudarcot vallottak abban, hogy egy átfogó, végleges megállapodással váltsák fel az ideiglenes megállapodást. Iráni és nyugati tisztségviselők szerint a megmaradt nézeteltérések elsősorban Teherán urándúsítási kapacitásával és a szankciók feloldásának ütemével kapcsolatosak.

A felek most a márciusig kitolt határidőre szeretnének keretmegállapodásra jutni, júniusra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. Teherán és az amerikai kongresszus keményvonalas politikusai egyre élesebben bírálják az egyeztetéseket. Amennyiben az újabb forduló sem hoz eredményt, befolyásos amerikai törvényhozók újabb szankciók bevezetését javasolhatják a kongresszusban, ami iráni tisztségviselők szerint véget vethet bármiféle diplomáciai kísérletnek.

A címlapról ajánljuk