eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A rendőrség vetett véget az első bécsi Pegida-tüntetésnek

A rendőrség vetett véget a Pegida-mozgalom első bécsi tüntetésének hétfőn este, miután ellentüntetők elállták menet útját.

Az iszlámellenes szervezet megmozdulásával egy időben jóval több embert felvonultató ellendemonstrációra is sor került az osztrák fővárosban.

A Pegida által szervezett belvárosi sétán a bécsi rendőrség közlése szerint mintegy háromszázan, míg az antifasiszta és baloldali szervezetek által meghirdetett ellentüntetésen csaknem ötezren vettek részt. A rendőrség csaknem 1200 fővel biztosította a két megmozdulást.

Az ellentüntetés hivatalos része este hét óra előtt rendbontás nélkül ért véget.

Hivatalosan a két menet nem keresztezte egymást, de nagyjából kétszáz ellentüntető elállta a Pegida híveinek útját. A két csoport majdnem két órán át nézett farkasszemet egymással, összetűzésüket a rendőrök sorfala akadályozta meg. A kialakult patthelyzet nyomán a rendőrség feloszlatta a Pegida tüntetést, ami miatt a jelenlévők hangos nemtetszésüket fejezték kit. Az APA osztrák hírügynökség azt írta, hogy a Pegida soraiban egymást karlendítéssel üdvözlő neonácik is voltak.

A Pegida szervezői nem értékelték kudarcként a történteket. Szóvivőjük az APA-nak azt mondta, hogy a jövő héten újabb tüntetést tartanak az Európába irányuló tömeges bevándorlás ellen és a menekültügyi politika megváltoztatásért.

Az ellentüntetést meghirdető antifasiszta szervezet közlése szerint egy aktivistájukat megtámadták. A menet feloszlatása után férfiak egy kis csoportja követte, majd földre teperte és bántalmazta a nőt, akit jelenleg kórházban ápolnak.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) elnöke nyíltan szimpatziál a Pegidával, amelyet komoly polgári mozgalomnak tart. A politikus felháborítónak nevezte, hogy olyan emberekre aggatják rá a szélsőjobboldali jelzőt, akik csupán a hazájukért aggódnak. Az osztrák Zöldek frakcióvezetője ezzel szemben a Pegida kapcsán olyan huligánokról és szélsőjobboldali elemekről beszélt, akik csupán új indokot keresnek ahhoz, hogy akcióba lendüljenek.

Több katolikus szervezet bírálta a megmozdulást, s az Osztrák Szakszervezeti Ifjúság (ÖGJ) az ellentüntetésen való részvételre szólított fel. Az Ausztria Iszlám Vallási Közösség Egyesületének (IGGIÖ) szóvivője, Carla Amina Baghajati reményét fejezte ki, hogy a Pegida nem lesz komoly jelenség Ausztriában. Kijelentette, hogy a gyűlölet és a kirekesztés soha nem megoldás egy társadalom összetartozásának erősítésére.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom tavaly októberben kezdte el a hétfőnként ismétlődő tüntetéssorozatát. Felvonulásain azóta egyre több ember menetel. A Pegidának emellett van már dániai, spanyolországi és belgiumi ága is. Január 12-én a norvég fővárosban is felvonulást tartott a mozgalom néhány száz híve.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×