eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

London ötmillió euróval segíti Párizst a bevándorlók visszatartásában

London évente ötmillió eurót fordít a következő három évben arra, hogy segítse Párizst a francia Calais kikötővárosából az Egyesült Királyságba igyekvő, egyre nagyobb számú bevándorló elleni küzdelemben - közölte szombaton Theresa May brit belügyminiszter és francia kollégája, Bernard Cazeneuve.

Amellett, hogy a két ország megegyezett együttműködésük szorosabbra fűzéséről, a tárcavezetők megállapodtak a határellenőrzések szigorításában és a kikötőváros biztonsági szempontból történő fejlesztésében is.

"Ebből a forrásból fogjuk finanszírozni a kikötő biztosítását, és a segítségre szorulók védelmét" - mondta Cazeneuve. Hozzátette: úgy változtatják meg a hajóállomás elrendezését, hogy egyszerűbbé váljon a határellenőrzés, és hatékonyabbá tegyék az átmenő forgalmat.

Emellett megegyeztek arról, hogy a brit és francia rendőri erők közösen próbálják meg felszámolni a jövőben azokat az embercsempész hálózatokat, akik az Egyesült Királyságba szállítanak menekülteket.

A hatóságok adatai szerint az elmúlt hónapokban ötven százalékkal mintegy 1500-ra emelkedett a papírok nélkül Calais városába érkezők száma, s ennek okai a Közel-Keleten, valamint Észak- és Kelet-Afrikában kialakult válságok elmélyülése.

A francia kikötőváros környékén, hevenyészett táborokban élő bevándorlók elkeseredésükben mind gyakrabban próbálnak feljutni Nagy-Britanniába tartó járművekre, és emiatt egyre többször kerülnek összetűzésbe az ezt megakadályozó rendőrökkel.

Nagy-Britannia nem része az Európai Unión belül működő schengeni térségnek, mindössze a közös rendőri együttműködésben vesz részt, így a francia-brit határon nem törölték el a határellenőrzéseket.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×