eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ratifikálta a kijevi parlament Ukrajna EU-társulási megállapodását

A kijevi parlament keddi plenáris ülésén ratifikálta Ukrajna EU-társulási megállapodását. A ratifikációról szóló törvényjavaslatot 355 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

A szavazáskor 381 képviselő volt jelen az ülésteremben. Az előterjesztést senki sem utasította el, a törvényhozás 26 tagja viszont nem szavazott.

A megállapodás ratifikációjáról egy időben szavazott az Európai Parlament és a kijevi törvényhozás, miközben a két parlament között videókapcsolatot létesítettek. Az esemény alatt az ülésteremben jelen volt Petro Porosenko államfő, Arszenyin Jacenyuk miniszterelnök és a kormány tagjai részt vettek rajta. A határozathozatal után mindnyájan helyükről felállva elénekelték az ország himnuszát.

Rögtön a szavazás után az ülésteremben aláírta a ratifikációról szóló törvényt Olekszandr Turcsinov házelnök és Porosenko államfő, így a jogszabály másnap, a két hivatalos közlönyben való közzétételkor már életbe is lép.

Porosenko a szavazás előtti beszédében a társulási megállapodás ratifikációját a teljes jogú EU-tagság felé vezető úton megtett első és határozott lépésnek nevezte. Rámutatott arra, hogy a dokumentum 2007 óta készült, és az ukrán lakosság határozottan kiállt az ország európai integrációja mellett.

Bejelentette, hogy hamarosan elkészül egy nemzeti reformterv, amely a 2020-ig megvalósítandó feladatokat tartalmazza majd.

"Sem a háború, sem a politikai helyzet nem lehet ürügy a reformok halogatására" - hangsúlyozta az elnök. Porosenko utasította az ukrán kormányt, hogy már szerdán fogadja el az uniós társulási megállapodás végrehajtási tervét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×