eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Legmagasabb fokú riasztás az izlandi vulkán miatt

Izlandon kitört egy vulkán egy gleccser alatt, és elkezdte megolvasztani a jeget - közölte szombaton a helyi meteorológiai intézet. A turisták elől már szerdán lezárták az akkor kitöréssel fenyegető Bardarbunga vulkántól északra eső fennsíkot. Egy nappal azután, hogy a hatóságok óvatosságból elrendelték a legmagasabb fokozatú riasztást a légi közlekedés számára, két nagyobb földrengés rázta meg a tűzhányó környékét. Egyre inkább valószínű, hogy a vulkán ki fog törni, jelentős mennyiségű hamuval elárasztva a légkört.

A Bardarbunga térségét az utóbbi napokban a várható kitörésre utaló, több ezer kisebb földrengés rázta meg, így a polgári védelmi hatóságok távozásra szólították föl a környéken tartózkodókat. Az izlandi meteorológiai intézet vasárnap arról számolt be, hogy a legújabb, kora reggeli órákban regisztrált első rengés 5,3-as, a második pedig 5,1-es erősséget ért el a Richter-skálán.

Néhány napja Martin Hensch szeizmológus a BBC-nek azt mondta: "Jelenleg nincs egyértelmű jele annak, hogy a magma felfelé tör, még mindig 5-10 kilométeres mélységben van, ámde a rezgések miatt nem zárható ki, hogy kitör a vulkán a közeljövőben".

Melissa Pfeffer vulkanológus szerint a szeizmikus adatok azt jelzik, hogy láva olvasztja alulról Izland legnagyobb gleccserének, a Vatnajökullnak a jegét.  Azt még nem tudni, hogy a kitörés mikor jut el a felszínig, ha egyáltalán eljut.

Izlandon már kiadták a legsúlyosabb fokozatú riasztást, ugyanis ha kitör a vulkán, - a 2010-ben kitört, szintén izlandi Eyjafjallajökull-höz hasonlóan - megzavarhatja a légi közlekedést Észak-Európa és Észak-Amerika felett, valamint, ha a magma eléri és felolvasztja a vulkán közelében lévő legnagyobb izlandi gleccsert, a Vatnajökull-t, komoly károkkal járó áradást okozhat Izlandon. Szombaton a vulkán közelében már teljes repülési tilalmat rendeltek el.

Az evakuált térségben nincsenek állandó települések, csak kunyhók és kempingek, ahol turisták és vadászok fordulnak meg. A hatóságok becslése szerint az intézkedés időpontjában 100-150 turista tartózkodott a területen. A polgári védelem a parti őrség repülőgépeivel ellenőrző repülést végez a lezárt terület felett, így próbálnak meggyőződni arról, hogy mindenki elhagyta-e a körzetet.

2010 áprilisában az Eyjafjallajokul kitörése után több mint 100 ezer légi járatot töröltek Európa-szerte a légkörben szitáló vulkáni hamu miatt, egy hetes káosz alakult ki a légiközlekedésben.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×