eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

Legmagasabb fokú riasztás az izlandi vulkán miatt

Izlandon kitört egy vulkán egy gleccser alatt, és elkezdte megolvasztani a jeget - közölte szombaton a helyi meteorológiai intézet. A turisták elől már szerdán lezárták az akkor kitöréssel fenyegető Bardarbunga vulkántól északra eső fennsíkot. Egy nappal azután, hogy a hatóságok óvatosságból elrendelték a legmagasabb fokozatú riasztást a légi közlekedés számára, két nagyobb földrengés rázta meg a tűzhányó környékét. Egyre inkább valószínű, hogy a vulkán ki fog törni, jelentős mennyiségű hamuval elárasztva a légkört.

A Bardarbunga térségét az utóbbi napokban a várható kitörésre utaló, több ezer kisebb földrengés rázta meg, így a polgári védelmi hatóságok távozásra szólították föl a környéken tartózkodókat. Az izlandi meteorológiai intézet vasárnap arról számolt be, hogy a legújabb, kora reggeli órákban regisztrált első rengés 5,3-as, a második pedig 5,1-es erősséget ért el a Richter-skálán.

Néhány napja Martin Hensch szeizmológus a BBC-nek azt mondta: "Jelenleg nincs egyértelmű jele annak, hogy a magma felfelé tör, még mindig 5-10 kilométeres mélységben van, ámde a rezgések miatt nem zárható ki, hogy kitör a vulkán a közeljövőben".

Melissa Pfeffer vulkanológus szerint a szeizmikus adatok azt jelzik, hogy láva olvasztja alulról Izland legnagyobb gleccserének, a Vatnajökullnak a jegét.  Azt még nem tudni, hogy a kitörés mikor jut el a felszínig, ha egyáltalán eljut.

Izlandon már kiadták a legsúlyosabb fokozatú riasztást, ugyanis ha kitör a vulkán, - a 2010-ben kitört, szintén izlandi Eyjafjallajökull-höz hasonlóan - megzavarhatja a légi közlekedést Észak-Európa és Észak-Amerika felett, valamint, ha a magma eléri és felolvasztja a vulkán közelében lévő legnagyobb izlandi gleccsert, a Vatnajökull-t, komoly károkkal járó áradást okozhat Izlandon. Szombaton a vulkán közelében már teljes repülési tilalmat rendeltek el.

Az evakuált térségben nincsenek állandó települések, csak kunyhók és kempingek, ahol turisták és vadászok fordulnak meg. A hatóságok becslése szerint az intézkedés időpontjában 100-150 turista tartózkodott a területen. A polgári védelem a parti őrség repülőgépeivel ellenőrző repülést végez a lezárt terület felett, így próbálnak meggyőződni arról, hogy mindenki elhagyta-e a körzetet.

2010 áprilisában az Eyjafjallajokul kitörése után több mint 100 ezer légi járatot töröltek Európa-szerte a légkörben szitáló vulkáni hamu miatt, egy hetes káosz alakult ki a légiközlekedésben.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×