eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ukrán válság - Lviv nem adta fel olimpiai álmait

Az ukrajnai válság eszkalálódásával egyre valószínűtlenebb, hogy Lviv (Lemberg) kapja meg a 2022-es téli olimpia rendezési jogát, de a szervezőbizottság egyelőre nem lép vissza a kandidálástól.

"A jelenlegi körülmények ellenére legalább az elnökválasztásig fenntartjuk ötkarikás álmainkat" - jelentette ki Szergej Goncsarov, a szervezőbizottság elnöke, aki hozzátette, a kialakult helyzetre való tekintettel minimálisra csökkentették tevékenységüket, továbbá felfüggesztették hirdetéseiket és média-megjelenéseiket.

Goncsarov elmondta, a május 25-i elnökválasztás után a szervezőbizottság leül az ország új vezetőjével tárgyalni, hogy érdemes-e életben tartani a pályázatot, mert csak akkor van értelme versenyben maradni, ha egyrészt van esély a sikerre, másrészt az ország valóban képes lenne az elvárásoknak megfelelően megrendezni a játékokat.

"Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy a játékok nagy gazdasági és politikai hatással lennének Ukrajnára. Segíthetné az európai integrációnkat, amely most nagyon fontos lenne" - mondta Goncsarov.

A 700 ezer lakossal rendelkező nyugat-ukrajnai Lviv mellett Krakkó Zakopanéval és a szlovákiai Jasnával közösen, Peking Csangcsiakou várossal együtt, továbbá Kazahsztánból Almati és a norvég főváros, Oslo kandidál. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága júliusban csökkenti a pályázók számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×