eur:
388.71
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Ukrán válság - Egy tüntető meghalt a kijevi tömegoszlatásban

Megkezdték az ukrán rendőrök az ellenzéki tüntetők kiszorítását a kijevi Függetlenség teréről kedden kora este. A barikádok áttörésére páncélozott járműveket vetettek be. Minden irányból petárdákat, tűzi játékokat lőnek, a rendőrök hang- és fénygránátokat vetnek be. Egy tüntető életét vesztette nem sokkal azután, hogy az ukrán rendőrség kedd este megkezdte a tömegoszlatást - közölte az Espresso TV ukrán internetes televízió.

Súlyosra fordult kedden az ukrajnai belpolitikai válság, miután a hét végén minden jel arra mutatott, hogy sikerül újraindítani a párbeszédet a szemben álló felek között. A tüntetők és rohamrendőrök közötti keddi kijevi összecsapásokban kilenc ember veszítette életét és több százan megsérültek.

Az újabb összecsapások azután robbantak ki Kijev belvárosában, hogy a Függetlenség tere (Majdan) tüntetőinek néhány ezres csoportja az ellenzéki politikusok felhívására elindult a parlament épülete elé, hogy kifejezze támogatását az államfő hatalmát jelentősen korlátozó 2004-es alkotmány visszaállítása mellett. Az előzetesen békésnek beharangozott demonstráció akkor durvult el, amikor néhány száz méterre a parlament épületétől a rohamrendőrök feltartóztatták az ellenzéki tüntetők menetét - jelentette Kovács Andrea, az MTI tudósítója.

A tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Egyes közlések alapján mindkét oldal használt lőfegyvereket is.

A tüntetők a kormányzó Régiók Pártjának székházába is behatoltak, de nem sokkal később a rendőrök kiszorították őket az épületből. Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte sajtótájékoztatóján. Leszögezte, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. A politikus sürgette továbbá, hogy a parlament hozza vissza a 2004-es alkotmányt, amely jelentősen szűkítette az elnöki jogköröket a parlament javára.

A parlament őrsége ostromra készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtóit, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő tömegoszlatásra. A zavargások miatt leállították a közlekedést az egész metróhálózat területén.

Délután az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium ultimátumot intézett a tüntetőkhöz, felszólítva őket, hogy vessenek véget az erőszaknak. Közölték, hogy amennyiben a "tömeges zavargások" nem fejeződnek be kedd este 18 óráig, közép-európai idő szerint 17 óráig, a hatóságok "minden törvényesen megengedett eszközt" bevetnek a káosz felszámolása érdekében.

Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo-stadion közelében felállított ellenzéki barikádokat a Hrusevszkij utcában, és egységeik a Függetlenség teréhez vonultak, ahol békés demonstráció zajlik. A színpadon a szónokok arra kérik a rohamrendőröket, hogy ne "védjék a bűnöző hatalmat", és ne ártsanak békés honfitársaiknak.

A rohamrendőrök késő délután megkezdték a Függetlenség tere barikádjainak ostromát.

A főtérhez vezető Insztitutszka utcában álló barikádot áttörték, és az ott gyújtott tüzeket eloltották. Az utcából a térre terelték le az embereket, közben utcakövekkel és állítólag Molotov-koktélokkal is dobálták őket. Az utcából menekülő emberek közül többen elestek, a rohamrendőrök a földön fekvőket gumibotokkal ütötték.

A színpadról eközben nyugalomra intették a téren tartózkodókat, kérték, hogy ne essenek pánikba. A rendőrség hivatalos közlése szerint estig összesen kilenc halottat követeltek a keddi kijevi összecsapások: hét polgári személy és két rendőr vesztette életét.

A rendőrség estére teljesen megtisztította a Hrusevszkij utcát és az Európa teret a tüntetőktől, és folyamatosan számolja fel a barikádokat.

Vitalij Klicsko nem zárta ki, hogy a hatóságok erővel feloszlatják a Függetlenség terén tavaly november vége óta tartó tüntetést, ugyanakkor maradásra kérte a demonstrálókat. A rendvédelmi szerveket arra kérte, hogy ne hajtsanak végre törvényellenes parancsot. A nőket és a gyermekeket arra szólította fel, hogy a biztonsági erők várható rohama miatt hagyják el a teret.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán ismételten egyeztetni kíván az ellenzéki vezetőkkel tekintettel az Ukrajnában kialakult drámai helyzetre - közölte kedden Volodimir Ribak ukrán házelnök. A megbeszélést helyi idő szerint szerda délelőtt 11 órára hirdette meg az ukrán államfő.

A találkozó létrejöttének az a feltétele, hogy az ellenzéki tüntetők teljes mértékben szüntessék be az erőszakot. Anna German elnöki tanácsadó elmondta, hogy Janukovics kedden is egyeztetett az ellenzék vezetőivel, többet azonban nem árult el a találkozóról.

Mély aggodalmának adott hangot az ukrajnai helyzet kiéleződése miatt Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője kedden kiadott közleményében - jelentette Konsiczky Zoltán, az MTI brüsszeli tudósítója. Felszólította az ukrán hatóságokat, hogy foglalkozzanak "a válság gyökerével".

"A döntéseknek a parlamentben kell megszületniük, és Ukrajnának sürgősen vissza kell térnie a parlamenti eljáráshoz" - szögezte le az EU diplomáciájának vezetője. Ashton szerint a politikai vezetőknek közösen kell felelősséget vállalniuk a bizalom helyreállításához, és a politikai válság megoldásához szükséges feltételek megteremtéséért.

Ashton szerint a megoldásnak egy új egységkormány megalakítását is magában kell foglalnia, emellett haladást kell felmutatni az alkotmányos reform terén, és elő kell készíteni a tiszta és demokratikus elnökválasztást. A közlemény szerin az EU kész segíteni ebben Ukrajnának.

A magyar Külügyminisztérium szerint az ukrán válságból az egyetlen kiutat az átfogó és érdemi politikai párbeszéd azonnali megindulása jelentheti.Egy tüntető meghalt a kijevi tömegoszlatásban

Egy tüntető életét vesztette a kijevi Függetlenség terén (Majdan) nem sokkal azután, hogy az ukrán rendőrség kedd este megkezdte a tömegoszlatást - közölte az Espresso TV ukrán internetes televízió.

A rendőrség hangosbemondón felszólította a téren tartózkodó nőket, hogy távozzanak, mert a helyszínen a rendfenntartó erők "terroristaellenes művelete" zajlik.

Egy szemtanú Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a rendőrség két vízágyúval bontja a barikádokat. A tüntetők nem hagyják el a teret, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket.

Szintén az internetes televízió jelentése szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozik azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel.

Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki vezető azzal a kéréssel fordult Janukovicshoz, hogy hirdessen "tűzszünetet" szerda reggelig.

Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a keddi összecsapásokban 120 rendőr sérült meg. A kijevi városi tanács pedig honlapján azt közölte, hogy 185-en fordultak orvosi segítségért.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a Kijevből érkező képek "a 80-as évek lengyelországi hadiállapotának" korát idézik. Ilyen módszerekkel Ukrajnát nem lehet sem egyesíteni, sem megreformálni - írta Sikorski.

A lenta.ru orosz hírportál szerint a nyugat-ukrajnai Ternopilben tüntetők este megrohamozták a megyei adminisztráció épületét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×