eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Brazil minisztériumot hallgatott le a kanadai titkosszolgálat

A kanadai titkosszolgálat lehallgatta a brazil energiaügyi minisztérium telefonhívásait és internetes levelezését - közölte vasárnap a Globo brazil tv az NSA amerikai elektronikus hírszerző szolgálat egykori informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva.

A híradás szerint a kanadai védelmi minisztériumnak alárendelt kémközpont tavaly júniusban egy zárt ajtók mögött rendezett konferencián megosztotta információit az elektronikus hírszerzéssel foglalkozó amerikai, brit, ausztrál és új-zélandi titkosszolgálatokkal.

A brazil minisztérium olyan bizalmas információkat kezel, amelyek az ország természeti kincseivel, a kiaknázási tervekkel vagy az energiarendszerrel függnek össze. Bizalmas adatoknak tekinthetők például az olajlelőhelyek és ásványi anyagok feltárására vonatkozó pályázati információk is.

A Globo híradásában felhívta a figyelmet arra, hogy a világ legnagyobb bányaipari vállalatainak háromnegyede kanadai székhelyű. Edison Lobao brazil bánya- és energiaügyi miniszter közölte, hogy Kanadának vannak érdekeltségei Brazíliában is, elsősorban a bányaiparban.

A tévé leleplezésében közreműködött Glenn Greenwald, a The Guardian című brit napilap Brazíliában élő munkatársa, aki elsőként tárta fel az NSA által végzett titkos adatgyűjtés részleteit az Edward Snowden által kiszivárogtatott adatok alapján.

A Globo tévécsatorna hozta nyilvánosságra korábban azt is, hogy az NSA kémkedett Dilma Rousseff brazil elnök és a Petrobras állami olajipari vállalat után. A történtek súrlódásokhoz vezettek az Egyesült Államok és a legnagyobb latin-amerikai állam kapcsolataiban. Rousseff az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszakán felszólalva bírálta az Egyesült Államok hírszerzési gyakorlatát és lemondta az október 23-ra tervezett washingtoni látogatását.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×