eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Véget ért a túszdráma

Rendőrségi akcióval ért véget hétfő délután az ingolstadti túszejtés; a két túsz sértetlenül kiszabadult, a túszejtő viszont megsebesült, kórházba szállították - közölte a bajor rendőrség.

A 24 éves férfi délelőtt barikádozta el magát a bajorországi nagyváros egyik önkormányzati épületében három tússzal: két önkormányzati alkalmazottal és a város egyik alpolgármesterével, akit délután elsőként elengedett.

A férfi korábban zaklatta az egyik túszt, az alpolgármester 25 éves titkárnőjét. Tavaly úgynevezett fenyegető zaklatása (stalking) miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A rendőrség különleges bevetési egységének (SEK) egy különítménye a túszdráma kilencedik órájában, késő délután megrohamozta az épületet. Azért döntöttek a beavatkozás mellett, mert attól tartottak, hogy a férfi bármelyik pillanatban elengedheti a második túszt, és így egyedül marad a fiatal nővel, akit korábban rendszeresen zaklatott. A férfi ellen 2012-ben távoltartási végzést is kiadtak, és kitiltották valamennyi önkormányzati épületből.

A túszejtőt az akció során a lábán és a karján is eltalálták a kommandósok lövései. Kiderült, hogy csak egy pisztolyutánzata van, nem pedig éles maroklőfegyver, ahogy korábban gondolták, ugyanakkor egy kést is találtak nála - hangzott el a túszszabadítás után tartott sajtótájékoztatón.

A konzervatív CDU a túszügy miatt mondta le elnöke, Angela Merkel kancellár délutánra tervezett ingolstadti kampányrendezvényét. Elhalasztották az Ingolstadttól bő 60 kilométerre fekvő Regensburgba szervezett rendezvényt is, amelyen szintén beszédet mondott volna a kancellár.

A túszejtő indítéka nem ismert pontosan, de az biztos, hogy a titkárnőhöz fűződő kapcsolatával van összefüggésben, és nincs köze a választási kampányhoz.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×