eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Japán már nem vadászik az észak-koreai rakétákra

A japán védelmi miniszter pénteken feloldja az észak-koreai rakéták megsemmisítésére vonatkozó, a Koreai-félsziget feszültségei miatt áprilisban kiadott parancsot - jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a Kyodo hírügynökség.

A lépés hátterében az áll, hogy a korábban atomcsapással fenyegetőző, több rakétatesztet és egy kísérleti nukleáris robbantást végrehajtó Phenjan az utóbbi hetekben visszafogott háborús retorikájából, és tárgyalási ajánlatot tett az Egyesült Államok felé.

Ugyanakkor Onodera Icunori védelmi miniszter pénteken egy sajtótájékoztatón még azt közölte, hogy Tokió továbbra is szoros figyelemmel kíséri Phenjan lépéseit.

Tokió áprilisban rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolókat vezényelt a Japán-tengerre, valamint elfogórakétákat telepített Tokió belvárosába, miután akkori dél-koreai és amerikai hírszerzési jelentések arról számoltak be, hogy észak-koreai ballisztikusrakéta-tesztre készül. Phenjan végül csak néhány rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki.

A Kyodo szerint a japán kormány nem tervezi nyilvánosan bejelenteni a parancs feloldását, ahogy annak április 7-i elrendelését sem tette közzé. A lépést vélhetően az fogja majd jelezni a nyilvánosság felé, amikor leszerelik a tokiói császári palota közelében, a védelmi minisztérium kertjében telepített elfogórakétákat.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×