eur:
389.26
usd:
360.86
bux:
68450.36
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb tüntetést szerveznek a melegek házassága ellen

Megszavazta a homoszexuálisok házasságát és örökbefogadáshoz való jogát legalizáló törvénytervezetet a francia parlament alsóháza. A szöveget a szenátus március 18-tól kezdi tárgyalni, de megfigyelők szerint ottani elfogadása távolról sem biztos, a baloldal ugyanis lényegesen szűkebb többséggel rendelkezik, mint a képviselőházban. Mások arra figyelmeztetnek, hogy az ügynek az Európai Unió összes tagállamára nézve következményei lehetnek.

A francia képviselők kedden 329 igen szavazattal, 229 nem ellenében, tíz tartózkodás mellett fogadták el a társadalmat erősen megosztó tervezetet. A végszavazást többhetes, valóságos ideológiai háborúnak nevezhető vita előzte meg, és a kérdés távolról sem tekinthető teljesen lezártnak. A politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a szenátusban a baloldal mindössze hatfős többséggel rendelkezik, amit meglehetősen törékenynek neveznek.

Ennek fő oka az, hogy a tengerentúli területekről származó szocialista és kommunista képviselők egyértelműen ellenzik a kezdeményezést, ami azt jelenti, hogy kormánypárti oldalról legalább négyen várhatóan nem szavazzák meg a törvénytervezetet. Rajtuk kívül néhány olyan baloldali radikális politikus ül a szenátusban, akiket jobboldali elektorok választottak meg, ők egy igen szavazattal jövőbeni újraválasztásukat veszélyeztethetik.

E pusztán politikai matematikát kiegészíti a tervezet ellenzőinek folyamatos kampányolása, március 24-én például újabb országos tüntetést szerveznek, miközben már összegyűjtötték azt a félmillió aláírást, amely ahhoz szükséges, hogy az ügy a Gazdasági, Társadalmi és Környezeti Tanács elé kerüljön. Az ország úgynevezett "élő erőit", azaz a különböző foglalkozási ágakat képviselő, 233 személyből álló testület a törvény szerint a kormánynak, illetve a parlament két házának ad tanácsokat a társadalmat érintő kérdésekben, és véleménye akár kötelező jelleget is ölthet.

A tervezet ellenzői mindezzel párhuzamosan egy az Európai Parlament számára készülő jelentésre hívják fel a figyelmet, amellyel szerintük az uniós tagállamokat közvetett módon az azonos neműek házasságának elismerésére fogják kényszeríteni. A vészharangot ez ügyben a brit Nigel Farage európai képviselő kongatta meg, aki szerint a Luigi Berlinguer olasz politikus által készített jelentés kötelezővé tenné a tagországok számára a más országokban kötött házasságok vagy más egyesülési formák elismerését.

Ami azt jelentheti, hogy hiába tiltják bizonyos tagállamok az azonos neműek házasodását, ha az érintetteket egy másik tagországban összeadják, úgy ezt az aktust annak az államnak is el kell majd ismernie, ahonnan az azonos nemű pár származik. Farage szerint ezért vált annyira sürgőssé, hogy a homoszexuálisok házasságát két befolyásos államban, Nagy-Britanniában és Franciaországban is legalizálják.

A brit képviselő állításait az is alátámasztani tűnik, hogy a francia képviselőház által megszavazott törvénytervezet külföldi meleg párok összeházasítását is lehetővé teszi, amiből sokan azt a következtetést vonják le, hogy az említett kényszerhelyzetek kialakítása már megkezdődött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×