eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mindenki kampányol Olaszországban

Szünet nélkül kampányoltak szombaton is a februári választásokon induló pártok vezetői: a centrum erőit vezető Mario Monti Milánóban, a balközép Demokrata Párt főtitkára, Pierluigi Bersani Torinóban, a jobbközép Szabadság Népe elnöke Silvio Berlusconi a televízióban beszélt híveihez.

"Darabokra szedjük a Szabadság Népét és az Északi Ligát!" - hirdette torinói kampánytalálkozóján Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki négy héttel a parlamenti választások előtt biztosnak mondta magát abban, hogy a PD kerül ki győztesen a voksolásból.

Választási ellenfelének nevezte a PD-vel szövetkező baloldalt és a Silvio Berlusconi vezette Európa-ellenes, populista jobboldalt is Mario Monti, aki Milánóban tartotta kampánya harmadik gyűlését. "Csakis a centrum képes reformjövőt biztosítani Itáliának" - jelentette ki Monti az általa vezetett erők parlamenti és tartományi képviselő-jelöltjeinek bemutatásakor.

Az ügyvezető kormányfő hangsúlyozta: a Monti-lista nem készül kormányszerepre, arról pedig, hogy kivel fog koalícióra lépni, majd a választások eredménye alapján dönt. A sajtó megjegyezte, hogy Monti a kampány elején még a PD-vel való szövetséget részesítette előnyben, pénteken viszont a Berlusconi vezette Szabadság Népének (PdL) ajánlott együttműködést.

Monti feleségével végigsétált a szombaton vásárlókkal teli milánói divatnegyed utcáin, ahol taps és füttyszó is kísérte.

"Nincs párbeszéd a Monti vezette centrumocskával. Monti olyan professzor, aki a gazdaságot a kulcslyukon keresztül szemléli" - fogalmazott Berlusconi egy televíziós interjúban. Hozzátette, hiába állítják a közvélemény-kutatások, hogy a PD tíz százalékkal vezet a PdL előtt, neki más, kisebb különbséget mutató felmérések vannak birtokában.

"Emberi és szakmai méltóságomban is sért, hogy az általam 14 hónappal ezelőtt leváltott Berlusconi vádol engem azzal, hogy nem értek a gazdasághoz, és én vittem csődbe Itáliát" - reagált Monti.

Elindította kampányát az olasz himnusz kezdősoráról elnevezett Fratelli d'Italia (Olasz testvérek) jobboldali párt is, amelyet az egykori Nemzeti Szövetség (AN) politikusai alapítottak. 2009-től a PdL tagjai voltak, de nemet mondtak Berlusconi újbóli miniszterelnöki jelölésére.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×