INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kína saját katonai repülőgépét tesztelte

InfoRádió / MTI
Sikeresen túl van próbarepülésén Kína első hazai gyártású, "többfunkciós" katonai teherszállító repülőgépe - jelentette a kínai média vasárnap.

A Yun-20-as, amely különleges időjárási viszonyok között, hosszú távú teher- és személyszállításra egyaránt alkalmas, szombaton tette meg első nyilvános próbaútját. Elsődleges feladata a hadsereg kiszolgálása, de katasztrófák esetén humanitárius feladatokra, segélyek szállítására is bevetik majd őket.

A 47 méter hosszú, 45 méter fesztávú és 15 méter magas repülőgép hasznos teherbírása 66 tonna, maximális felszálló súlya 220 tonna, legnagyobb sebessége 700 kilométer óránként.

A gép repülésének képei a legtöbb kínai online média címoldalára felkerültek, egyes híradásokban a legendákban szerepelő, magasan szálló Kunpeng madár kódnéven emlegetik. Szakértők szerint kapacitását tekintve a világ első tíz szállítógépének egyike, s úgy vélik, a gép hadrendbe állítása fontos állomása lesz a kínai légierő fejlesztésének, a hadsereg korszerűsítésének.

Megfigyelők még megjegyzik, a gép növeli Kína képességét arra, hogy katonákat és fegyverzetet juttasson el gyorsan másként nem elérhető területekre, vagyis regionális háborúk és válságok esetén jól hasznosítható. Hozzáteszik: az ország tengerentúli érdekeinek védelmére, esetlegesen bajba jutott polgárainak hazaszállítására is kiválóan alkalmas.

A címlapról ajánljuk