eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Naponta tíz ember veszti életét a leszámolásokban - videó

Nem csillapodik az erőszak Sao Paulóban, egyetlen éjszaka alatt legalább tíz ember vesztette életét tűzharcban a brazíliai nagyvárosban. A szeptemberben kezdődött erőszakhullám kiváltó oka az volt, hogy a hatóság lecsapott a PCC bűnszervezetre, megnehezítve a banda kábítószer-üzelmeit. November első két hetében naponta átlagosan tíz ember vesztette életét a leszámolásokban a 11 milliós óceánparti városban.

Brazília legnépesebb városában egyre több áldozata van a rendőrök és bandák közötti összecsapásoknak.

Több mint 250 civil és 100 rendőr halt meg a közelmúltban a rendőrség bűnözői csoportok elleni küzdelme során a brazíliai Sao Paolóban - közölte a BBC. Mint írták: az elmúlt héten egyetlen éjszaka alatt hét ember vesztette életét. A BBC honlapján videótudósítást is láthat.

Brazíliában a szervezett bűnözést elsősorban a börtönökből irányítják. Ez egy dinamikus, nehezen követhető rendszer, ami úgy működik mint egy terroristacsoport, melyben önálló sejtek végzik a saját feladataikat. Ez pedig könnyűvé teszi egyszerű parancsok kiadását a börtönökből.

A legtöbb rendőrt szolgálat után, otthonában támadták meg, így sok egyenruhás egyszerűen bosszút akar állni.

A BBC riportja szerint a rendőrök rokonai egyre inkább tartanak a harc következményeitől, Roberval Franca, a város katonai rendőrségének parancsnoka mégsem látott összefüggést a támadások között.

A rendőrség nem reagál feltételezésekre és pletykákra, csak tényekre és bizonyítékokra. A nyomozásaink alapján sok civilt öltek meg a drogdílerek ám a rendőri érintettségre nincs meggyőző bizonyíték.

Sao Paolo állam több mint 100 ezer rendőrt foglalkoztat teljes munkaidőben és a hatóságok ragaszkodnak hozzá, hogy ez elegendő az erőszakhullám kordában tartásához a BBC helyi tudósítója szerint azonban a harcnak még koránt sincs vége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×