eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Izrael ultimátumot adott

Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamász palesztin radikális szervezetnek a megállapodásra a tűzszünet feltételeiről - közölte hétfőn a Galei Cahal katonai rádióállomás.

A tájékoztatás szerint az izraeli vezetés üzenetet küldött Egyiptomba arról, hogy ha 36 órán belül nem állapodnak meg, akkor kiszélesítik a (jelenleg folyó) izraeli hadműveletet. A Hamasz követelései és az Izrael által támasztott feltételek közötti eltérés nem nagy - állították a rádióban.

A Galei Cahal szerint a Hamász egy tartós tűzszünet feltételeként szabja a Gázai övezet elleni blokád megszüntetését, a határátkelők megnyitását, illetve azt, hogy az izraeli hadsereg mondjon le a Hamász aktivistái elleni célzott csapásokról és rajtaütésekről.

Izrael a rakétákkal és aknavetőkkel végrehajtott támadások teljes leállításán kívül egy biztonsági ütköző övezet létrehozását követeli a Gázai övezet határa mentén, továbbá a föld alatti alagutakon folyó csempészés megszüntetését, amit Kairónak kellene szavatolnia. A tűzszünetről szóló megállapodás két szakaszban valósulna meg. Először életbe lépne a teljes tűzszünet, majd megkezdődnének a tárgyalások egy több éves tűzszünet feltételeiről.

Izrael egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy képviselői Egyiptom közvetítésével közvetett tárgyalásokat folytat a palesztinokkal.

Mose Jaalon, az izraeli stratégiai ügyek minisztere az Y-Net című izraeli internetes újságnak úgy nyilatkozott, hogy a hadművelet csupán egyik eszköze a béke megteremtésének. "Nem akarjuk magunkat becsapni azzal, hogy a katonai művelettel elérjük a békét" - mondta.

Jiszráél Haszon, aki korábban az izraeli belbiztonsági szolgálat helyettes vezetője volt, ugyancsak az Y-netnek azt mondta, hogy a tűzszünet számos tényező függvénye. Nemcsak Izraeltől és Egyiptomtól, hanem attól is függ, hogy a palesztin frakciók miképpen tudnak egymás között megállapodni.

Londoni diplomáciai források szerint a Hamász kemény feltételeket szabna a tűzszünet fejében. Egy magát megnevezni nem akaró diplomata hangoztatta, a Hamász megtesz mindent annak érdekében, hogy az arab világ szemében győztesként kerüljön ki a jelenlegi helyzetből, és ezért megnehezíti a tűzszünet megvalósításának feltételeit.

Ugyancsak londoni források értesülése szerint a Hamász képviselői az utóbbi napokban az iráni és a libanoni fővárosban tárgyaltak. Bejrútban a szíriai vezetés képviselőivel is folytattak megbeszélést. Háled Mesál, a Hamász emigrációban élő politikai vezetője, hétfőn Kairóban tartózkodott.

A Sky News brit televízióban hétfőn elhangzott, Izrael nem csak hadseregének behatolását mérlegeli a Gázai övezetbe, hanem széles körű hadműveletekkel a Hamász megsemmisítésére törekedne. Gyakorlatilag egy valóságos háborúról lenne szó - állította a brit tévéállomás.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×