eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Obama: nem szivárogtak ki államtitkok

Az amerikai elnök szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lemondott igazgatóját érintő affér során nem szivárogtak ki államtitkok.

Barack Obama erről szerdán, újjáválasztása utáni első sajtóértekezletén beszélt Washingtonban. Mint fogalmazott, nincsenek arra utaló jelek, hogy olyan titkok kerültek volna napvilágra, amelyek az Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztetik. David Petraeus CIA-főnök azért mondott le, mert nem tudott megfelelni a saját magával szemben támasztott elvárásnak - fogalmazott Obama.

Az ellenzéki republikánusok hevesen ellenzik, hogy az elnök az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetét, Susan Rice-t nevezze ki a külügyi tárca új vezetőjévé. Ezt azzal indokolják, hogy a diplomata helytelenül állt hozzá a bengázi amerikai konzulátus ellen intézett szeptember 11-i támadáshoz. Rice első jelentéseiben a spontán népharag kitörésének nevezte a képviselet megrohanását, tagadva, hogy előre megtervezett támadás lett volna az akció, amelynek következtében négy amerikai diplomata - köztük a nagykövet - vesztette életét.

Erre reagálva Obama a szerdai sajtóértekezleten megvédte Rice-t, leszögezve, hogy az ENSZ-nagykövet "példás munkát" végzett.

Az újságírók előtt az elnök második hivatali ideje legfőbb feladatának nevezte a gazdasági és az adósságprobléma megoldását. Ennek kapcsán együttműködésre szólította fel a republikánusokat, hogy megelőzhető legyen a költségvetési kiadások automatikus lefaragása és az adók emelése. Utóbbiak akkor lépnek életbe, ha a kongresszusban nem sikerül egyezségre jutni az államadósság kérdésében.

Obama fontos célnak nevezte a bevándorlási szabályok átfogó reformját. Mint mondta, bízik abban, hogy röviddel január végén esedékes hivatali beiktatása után a törvényhozás elé terjesztheti az erre vonatkozó indítványt. A majdani törvény megnyitná az utat a legális státus felé azon illegális bevándorlók egy része előtt, akik már az Egyesült Államok területén élnek és dolgoznak. A határok szigorú őrizetén és az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadókat sújtó büntetésen azonban nem akar változtatni az elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×