eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hamász: Dzsabari kivégzése "megnyitotta a pokol kapuit"

Izrael hadműveletet indított a palesztin Gázai övezetben katonai célpontok ellen, hogy megakadályozza további rakéták lövését az övezetből. A műveletet indító légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát.

Az izraeli hadsereg legalább húsz katonai jellegű célpont ellen indított összehangolt légitámadást szerdán a kora esti órákban. Megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, akár Tel-Avivig is eljutni képes, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket földalatti raktárakban tároltak - közölték izraeli katonai szóvivők.

Az izraeli vezetés felújította a kifejezetten személyek ellen irányuló, úgynevezett célzott csapások gyakorlatát is. A mostani hadművelet kezdetén megölték a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok parancsnokát, Ahmed al-Dzsabarit, aki régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított. Izrael elleni több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli támadás, az Öntött ólom hadművelet óta Dzsabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

Támadásokat intéztek szerdán más gázai, Hán Junisz-i és rafahi célpontok ellen is, beleértve egy palesztin rendőrőrsöt - jelentették palesztin források.

A Hamász fegyveres szárnya bejelentette, hogy Dzsabari kivégzése "megnyitotta a pokol kapuit".

Egy palesztin kormányilletékes hangoztatta, hogy a csapás következményeiért Izraelt terheli a felelősség.

Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint csütörtökön nem lesz tanítás az ország déli részén, a Hamász rakétáitól tartva az ott élők többsége már az éjszakát is óvóhelyek fedezékében tölti. A Hamász is bejelentette a Gázai övezetben a csütörtöki tanítási szünetet.

Az említett tévéprogramban egy katonai szakértő bejelentette, hogy az izraeli hadsereg felfüggesztette a szokásos gyakorlatokat, és számos egységet a gázai határhoz vezényelnek. Egy katonai szóvivő szerint a hadsereg szükség esetén egy szárazföldi műveletre is készen áll.

Izraeli részről már az elmúlt napokban értésre adták, hogy miután a Gázai övezetből szombat óta több mint 100 rakétát lőttek ki Dél-Izrael területére, fontolgatják magas rangú Hamász-vezetők megölését.

Előzőleg Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnök "félreállítását", a Palesztin Hatóság összeroppantását javasolta válaszul arra az esetre, ha a palesztinoknak november végén az ENSZ Közgyűlésében sikerül elérniük a világszervezetben elfoglalt státusuk magasabb szintre emelését- egy minisztériumi belső állásfoglalás tanúsága szerint.

Ugyanakkor egy olyan dokumentumtervezet átadását is fontolgatja a külügyminiszter, amely a palesztinoknak azonnali állami elismerést ígérne ideiglenes államhatárokkal, de cserében le kellene mondaniuk arról, hogy az ENSZ Közgyűlésében jogállásuk számukra kedvező megváltoztatását kérik - közölte neve elhallgatásával egy külügyminisztériumi vezető.

A Háárec című izraeli napilap szerdán arról írt, hogy az izraeli nagyköveteknek szerte a világban azt az üzenetet kell átadniuk állomáshelyükön a miniszterelnököknek, államfőknek és külügyminisztereknek, hogy a zsidó állam részben vagy teljes egészében érvénytelennek fogja tekinteni a palesztinokkal megkötött szerződéseket, amennyiben az ENSZ-közgyűlés átminősíti a Palesztin Hatóság jogállását "megfigyelői" státusról "nem tagállam megfigyelő államra".

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette: az ENSZ-közgyűlésben november 29-én - Washington és Izrael ellenvetése dacára - szavazást kérnek a palesztin státus kérdéséről.

A november végi szavazáson az előzetes várakozások szerint a 193 tagállamból várhatóan mintegy 150 támogatni fogja a javaslatot, amely megnyithatja több nemzetközi szervezetben a kaput a palesztin tagság előtt, például a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hét végén Bécsben rendkívüli értekezletet tartott az Európában akkreditált izraeli nagyköveteknek, amelyen a diplomaták azt vitatták meg, miként lobbizzanak azért, hogy az európai kormányok a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére vonatkozó kérés elutasítása vagy a döntés elhalasztása mellett döntsenek.

A találkozón Liberman ismertette a palesztinok elleni lehetséges válaszlépések listáját, köztük az Izrael által beszedett vámok átutalásának leállítását, az oslói egyezmények felmondását, több ezer palesztin munkás izraeli munkavállalási engedélyének visszavonását.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×