eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Neonácik a görög rendőrségben?

Görögország szélsőjobboldali pártja az Arany Hajnal beépült a rendőrségbe és a kormány képtelen megakadályozni terjeszkedését. Sőt, a neonácik kapóra is jönnek neki, mert lecsapnak a tüntetőkre - állítja egy magasrangú rendőrtiszt.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú görög rendőrtiszt szerint az Arany Hajnal több szinten is beépült a görög rendőrségbe.

A brit Guardiannek nyilatkozó tiszt szerint a náci szimpatizánsokat már korábban kiszűrhették volna, de a rendőrség nem tett semmit. A szélsőséges beállítottságú rendőrök jól jönnek az utcai tiltakozásokat vezető görög baloldal ellen - tette hozzá.

Az Arany Hajnal a júniusi választásokon közel hét százalékkal jutott be a parlamentbe, 18 képviselője karlendítéssel fejezi ki hovatartozását. Egyik szóvivőjük emlékezetes módon verekedni kezdett egy élő tévéadásban.

A párt politikusai számára a külföldiek és a baloldaliak jelentik a veszélyt, az aktivisták pedig a gyakorlatban mutatják meg, hogyan képzelik el a fellépést velük szemben.

Nikolaosz Mihaloliakosz, a párt alapítója a 70-es években börtönben ült illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt. Itt találkozott a korábbi katonai junta tagjaival, majd szabadulása után elkezdte publikálni az Arany Hajnal című magazint, amelyben Hitlerrel szimpatizáló írások jelentek meg, sőt felvetette, hogy a II. Világháborúban Görögországnak a náci Németország oldalán kellett volna állnia.

Mostanra az Arany Hajnal mozgalom mellett szociális ellátó szervezetté is vált. Úgymond megvédi az idős görögöket a bevándorlók lakta kerületekben és segélyt oszt. Emellett azonban védelmi pénzeket szed a kis üzletektől és zaklatja - esetenként brutálisan - is a bevándorlókat. Saját edzőtermeket és biztonsági cégeket is fenntart.

Jogvédők szerint a rendőrség nem fékezi meg az Arany Hajnal aktivisták támadásait, csak passzívan figyeli azokat. Egy férfi leírta, hogyan bántalmazták a rendőrség szeme láttára egy színházba a radikálisok soraikban két parlamenti képviselővel.

Maria Margaronis újságíró szerint a júniusi választásokon azokban az athéni kerületekben, ahol sok rendőr lakik, 20 százalék körüli voksot kapott az Arany Hajnal. Ilasz Panagiotarosz, a párt képviselője pedig - aki egyben egy military-shop tulajdonosa - azt mondja: a rendőrök fele mozgalmukhoz tartozik. Az említett riporter azt állítja, ezt a saját bőrén is megtapasztalta, amikor az október eleji tüntetések után interjút akart kérni néhány rendőrtől egy bíróság épületében. Azt tudakolta: valóban bántalmazták-e az elfogott tüntetőket, de durván elrángatták.

A rendőrség ugyanakkor tagadja, hogy soraiban ott lennének az Arany Hajnal emberei és azt állítja, hogy különleges egységet hoztak létre a rasszizmus elleni küzdelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×