eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tizenegy éve volt az USA elleni terrortámadás

Tizenegy éve, 2001. szeptember 11-én intézett támadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államok ellen. A merényletsorozat több ezer ember életét követelte.

Tizenegy évvel ezelőtt amerikai idő szerint a reggeli órákban 19 gépeltérítő vett irányítása alá négy utasszállító repülőt. Az első gép New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46-kor becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. Két perccel később egy helyi televízió már mutatott képsorokat, 8:49-kor pedig a CNN egy reklámot megszakítva, rendkívüli híradásban számolt be a történtekről.

A következő utasszállítógép is hamarosan megjelent New York egén és 9:03-kor a déli ikertoronyba csapódott. Az ütközést már élőben közvetítették az amerikai hírcsatornák. Az NBC tudósítója egy hatalmas robbanást hallott, a stúdióban dolgozók viszont a képeken is látták, hogy mi történt.

Georg W. Bush amerikai elnök nemzeti tragédiáról beszélt félórával később. Úgy fogalmazott: "több mint terrorcselekmény, valójában háborús cselekmény" történt, és kilátásba helyezte, az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket és igazságot szolgáltat, nem téve különbséget az elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.

A tornyok 9:59-kor és 10:29-kor omlottak le, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült eloltani. Washingtonban egy harmadik eltérített gép az amerikai védelmi minisztériumra, a Pentagonra zuhant, amelynek egyes részei összeomlottak. Egy negyedik gép - amelyet szintén merényletre akartak felhasználni - az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében csapódott be. A terrortámadás csaknem 3000 halálos áldozatot követelt.

Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul 2001. októberében hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket adó afgán rezsim ellen, megdöntve a tálibok hatalmát. A merényletért felelősséget vállaló Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án pakisztáni területen végzett egy amerikai kommandó, a merényletet kitervelő és irányító Hálid Sejk Mohammed, bin Laden egykori műveleti főnöke és négy bűntársa amerikai kézre került, ügyüket a guantánamói amerikai támaszponton, katonai esküdtszék előtt tárgyalják.

A leomlott ikertornyok helyén épült emlékhelyet a támadások tizedik évfordulóján adták át, azóta 4,5 millió ember látogatott el a helyszínre. Lerakták továbbá az üvegből és acélból megálmodott, az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utalva 1776 láb (541 méter) magas One World Trade Center alapkövét is, elkészültekor - 2014-ben - ez lesz a nyugati félteke legmagasabb és a világ harmadik legmagasabb épülete.

Magyarország a demokratikus országok közösségének tagjaként, szövetségeseivel és más, hasonlóan gondolkodó partnerekkel elkötelezetten dolgozik azon, hogy 2001. szeptember 11. tragédiája soha ne ismétlődhessék meg.

A Külügyminisztériumnak a terroristatámadás évfordulóján kiadott közleménye szerint Magyarország osztozik azokban a törekvésekben, amelyek a szélsőséges, militáns és elnyomó eszmék visszaszorítására irányulnak, és a világ különböző pontjain kiveszi részét azokból az erőfeszítésekből, amelyek egy jobb, stabilabb világ megteremtését, a szélsőségesség kiváltó okainak visszaszorítását szolgálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×