eur:
389
usd:
360.91
bux:
68687.45
2024. május 7. kedd Gizella

Újabb magyar ügy kerül az Európai Bizottság elé

Jövő szerdán tartja első idei ülését az Európai Bizottság, ahol napirendi pont lesz a magyarországi helyzet. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy Brüsszel jövő szerdán komplex választ szeretne adni az aggályokra - írja a Bruxinfo. A portál értesülései szerint az eddig ismert négy magyar ügy mellé bekerült a végtörlesztésről szóló törvény is.

Az előzetes közlések alapján komoly politikai üzenetet is küldhet az EU Budapestnek. Bár Olivier Bailly szóvivő nem kívánta megelőlegezni a jövő szerdai bizottsági ülés eredményeit, de utalt arra, hogy az EU igyekszik "csomagban kezelni" az úgynevezett magyar ügyeket. Ezek a jegybanktörvény, a nemzetközi hitelcsomagról szóló tárgyalások, a túlzott deficiteljárás esetleges fenntartása, az alkotmánnyal és az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatos aggályok, valamint a Klubrádió frekvenciájának ügye.

Úgy tűnik, Brüsszel jövő szerdán komplex választ szeretne adni az aggályokra: ez a deficiteljárás fenntartása, illetve megszüntetése mellett az egyelőre még el sem kezdődött nemzetközi tárgyalások szüneteltetésén át különböző kötelezettségszegési eljárások indításáig is terjedhetne.

A Bruxinfo azt írja, hogy időközben úgy tűnik, egy ötödik téma is helyet kért magának a magyar ügyek listáján. A végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban a Bizottság már korábban jelezte aggályait, a Michel Barnier belső piaci EU-biztos által Budapestnek küldött kérdőívre pedig szerdán válaszolt a kormány. Úgy tudjuk, a kabinet ebben próbál érvelni a végtörlesztési törvény jogossága mellett, a Bizottság viszont egyelőre nem akart a levélről véleményt mondani.

Fenntartja viszont a testület, hogy a jogszabály sértheti az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit, leginkább azokat, amelyek a tőke szabad áramlásának lehetőségét kell, hogy biztosítsák. A BruxInfo érdeklődésére a Bizottságnál azt mondták, a végtörlesztési kötelezettség negatív hatással lehet a magyarországi bankrendszerre, és tágabban a teljes magyar gazdaságra.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×