INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Színekkel jelzik a börtönökben, ki milyen súlyos bűncselekményt követett el

InfoRádió / MTI
Színek szerint osztályozzák az elítélteket az olaszországi börtönökben, és más eszközökkel is igyekeznek emberségesebbé tenni a gyakran drámai körülmények között raboskodók életét.

A cella nevét "éjszakai szálláshellyé" változtatják és a rabok csak alvásra használják majd. Napközben szabadon mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézetekben számukra kijelölt területen.

A római belügyminisztérium új körlevele értelmében három hónapon belül alkalmazni kell az új "biztonsági, befogadási és rehabilitációs módszereket", amelyek a több mint kétszáz olasz börtönben ítéletére váró vagy büntetését töltő 67 500 rabra vonatkoznak. Kisebb forradalomról ír az olasz sajtó emlékeztetve, hogy a börtönök eredeti befogadó-képessége alig haladja meg a negyvennégyezret.

Újdonságnak számít a raboknak adott jel: fehér jelzést kapnak azok az elítéltek, akik nem erőszakos bűncselekményt követtek el és a börtönfalak között példamutató magatartást tanúsítanak. A zöld, sárga és piros jelzés a fogvatartott egyre magasabb veszélyességi fokozatát mutatja. Pirossal a bűnszervezetek tagjait, az erőszakos bűncselekményt elkövetőket jelölik meg és azokat, akik szökésgyanúsak. A sajtóban nyilatkozó pszichológusok és szociológusok szerint a színnel való megjelölés "emberközpontúbb" bármilyen másfajta vélemény-nyilvánításnál.

A színek nem először jelennek meg az olasz börtönökben: a milánói Bollate börtönében színterápiával hatnak a rabokra. A börtön menzájának falához például hideg színeket választottak nyugtató hatásuk miatt.

A címlapról ajánljuk