eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Színekkel jelzik a börtönökben, ki milyen súlyos bűncselekményt követett el

Színek szerint osztályozzák az elítélteket az olaszországi börtönökben, és más eszközökkel is igyekeznek emberségesebbé tenni a gyakran drámai körülmények között raboskodók életét.

A cella nevét "éjszakai szálláshellyé" változtatják és a rabok csak alvásra használják majd. Napközben szabadon mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézetekben számukra kijelölt területen.

A római belügyminisztérium új körlevele értelmében három hónapon belül alkalmazni kell az új "biztonsági, befogadási és rehabilitációs módszereket", amelyek a több mint kétszáz olasz börtönben ítéletére váró vagy büntetését töltő 67 500 rabra vonatkoznak. Kisebb forradalomról ír az olasz sajtó emlékeztetve, hogy a börtönök eredeti befogadó-képessége alig haladja meg a negyvennégyezret.

Újdonságnak számít a raboknak adott jel: fehér jelzést kapnak azok az elítéltek, akik nem erőszakos bűncselekményt követtek el és a börtönfalak között példamutató magatartást tanúsítanak. A zöld, sárga és piros jelzés a fogvatartott egyre magasabb veszélyességi fokozatát mutatja. Pirossal a bűnszervezetek tagjait, az erőszakos bűncselekményt elkövetőket jelölik meg és azokat, akik szökésgyanúsak. A sajtóban nyilatkozó pszichológusok és szociológusok szerint a színnel való megjelölés "emberközpontúbb" bármilyen másfajta vélemény-nyilvánításnál.

A színek nem először jelennek meg az olasz börtönökben: a milánói Bollate börtönében színterápiával hatnak a rabokra. A börtön menzájának falához például hideg színeket választottak nyugtató hatásuk miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×