eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Miből költekeznek az amerikaiak?

Miközben a személyi jövedelmek csupán 0,1 százalékkal, a személyi kiadások 0,6 százalékkal bővültek az Egyesült Államokban szeptemberben. A háztartások költekezési hajlandóságát elemzők szerint elsősorban a harmadik negyedéves jó GDP-növekedés erősítette.

A költekezés erősödése ugyanakkor 3,6 százalékra szorította vissza a megtakarítások szintjét, ez 2007 decembere óta a legalacsonyabb arány.

Elemzők arra számítottak, hogy a személyi jövedelmek 0,3 százalékkal nőnek szeptemberben az augusztusi 0,1 százalékos visszaesés után. A személyi kiadásokat ellenben 0,6 százalékkal várták nőni az augusztusi 0,2 százalékos emelkedést követően.

Még szemléletesebb a kiadások erős növekedése azt figyelembe véve, hogy az inflációval kiigazított elkölthető jövedelem 0,1 százalékkal csökkent szeptemberben, és ezzel már harmadik hónapja esett.

Elemzők nagy figyelemmel kísérik a mintegy 300 millió amerikai magánszemély jövedelmének és kiadásainak alakulását, mert a fogyasztói kiadások adják keresleti oldalon az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) 70 százalékát.

Bár az amerikai gazdaság az előzetes adatok szerint a harmadik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt, egy éve a leggyorsabb ütemben, elemzők szerint attól, hogy a jelentős lakossági költekezést tartósan nem pótolja jövedelemnövekedés, a gazdaság elvesztheti újólag megtalált lendületét.

A csütörtökön közzétett előzetes adatok szerint a hazai össztermék évesítve 2,5 százalékkal nőtt július és szeptember között az inflációtól megtisztítva. Az első negyedévben 0,4 százalékkal, a másodikban 1,3 százalékkal gyarapodott az amerikai gazdaság

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×