eur:
387.61
usd:
359.86
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Merkel szerint a koalíciót nem fenyegeti veszély

Angela Merkel kancellár szerint a német kormánykoalíciót nem fenyegeti veszély azt követően sem, hogy a kisebbik koalíciós partner, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) katasztrofális vereséget szenvedett a berlini tartományi parlamenti választásokon.

"A koalíció folytatja munkáját, és nem hiszem, hogy a jövőben nehezebb lesz" - jelentette ki hétfői sajtóértekezletén a kancellár, aki egyben a konzervatív CDU elnöke is.

Az önálló tartománynak számító Berlinben az elmúlt hétvégi választásokat a szociáldemokraták (SPD) nyerték. A szavazás legnagyobb vesztese az FDP volt, amely a voksok alig 2 százalékát szerezte meg, és kiesett a helyi parlamentből.

A Bundestagban ellenzékben lévő SPD és a Zöldek pártja Merkelt a liberálisokkal való koalíció felmondására szólította fel, és előre hozott országos parlamenti választásokat követelt.

A berlini tartományi szavazás az idei "szuperválasztási" esztendő hetedik és egyben utolsó állomását jelentette. A korábbi választások csaknem kivétel nélkül a szövetségi kormánykoalíció pártjainak kudarcát és a szociáldemokraták, valamint a Zöldek előretörését eredményezték. Az FDP összesen öt tartományi törvényhozásból esett ki.

Mindennek ellenére Merkel a leghatározottabban kiállt a koalíció folytatása mellett. A kormány előtt álló legfontosabb feladatnak az euró megvédését, a költségvetés további szanálását, valamint az oktatás helyzetének javítását nevezte.

A német kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy kormánya többséget szerez a kibővített euróövezeti támogatási alapról a hónap végére tervezett bundestagbeli szavazáson. A koalíciós partner FDP-t ugyanakkor arra szólította fel, hogy hagyjon fel az adósságválság leküzdését akadályozó, közvetve felelőtlennek nevezett nyilatkozatokkal (Philipp Rösler gazdasági miniszter, a liberális párt elnöke a napokban - a kancellárral szembehelyezkedve - nem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét, ami jelentős pénzpiaci zavarokat okozott).

Rösler, az FDP vezetője ugyancsak hétfői sajtóértekezletén elismerte, hogy a liberális párt fennállása óta a legsúlyosabb válságot éli át. Cáfolta ugyanakkor azt a vádat, hogy pártja "eurószkeptikus" lenne, és hangsúlyozta, hogy a kudarcok ellenére kitartanak az eddigi politika mellett.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt és a Zöldek pártja a berlini választási eredményt egyaránt nagy győzelemként értékelte. Mindkét párt vezetői úgy vélték: a szavazás kimenetele megerősíti annak esélyét, hogy legkésőbb 2013-ban átvegyék a kormányzást a jelenlegi kormánykoalíciótól.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×