eur:
388.52
usd:
360.63
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megszakadhatnak a csatlakozási tárgyalások Törökország és az unió között

Az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok befagyasztását helyezte kilátásba a török kormány elnökhelyettese, amennyiben 2012 derekáig nem sikerül előrelépni a Ciprus megosztottságának felszámolását célzó tárgyalásokon.

"Amennyiben a (ciprusi) béketárgyalások nem hoznak eredményt, és Dél-Ciprus átveszi az EU soros elnökségét, akkor igazi válság veszi kezdetét Törökország és az EU között. Mi ugyanis be fogjuk fagyasztani kapcsolatainkat az EU-val" - idézte a török Anadolu hírügynökség vasárnap Besir Atalay miniszterelnök-helyettes kijelentését. "Ez a török kormány döntése" - tette hozzá a politikus.

A ciprusi kormány, amelynek fennhatósága csak az 1974 óta megosztott sziget déli, görögök lakta részére terjed ki, 2012. július elsején veszi át Dániától a soros elnöki tisztséget az EU-ban. Törökország 37 éve megszállva tartja Ciprus északi, törökök lakta részét, és a nicosiai kormány helyett az északi részen kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot ismeri el Ciprus törvényes képviselőjének. Ez az "államalakulat" viszont nemzetközi síkon páriának számít.

Az évtizedek óta megoldatlan konfliktus miatt Brüsszel befagyasztott nyolc fejezetet a Törökország EU-csatlakozásáról hat éve folyó tárgyalásokon. Ennek következtében a tárgyalási folyamat zsákutcába jutott, ami erősödő frusztrációt vált ki Ankarában. A kormányzó iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) neves képviselői újabban már a csatlakozási tárgyalások megszakítását követelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×