eur:
389.27
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Soha nem látott nemzeti egység jött létre Amerikában"

A Világkereskedelmi Központ elleni támadások szörnyű élményeket okoztak az amerikaiaknak, de pozitív hatásuk is volt, mert hihetetlen méretű összefogást eredményeztek - mondta Jeszenszky Géza, aki merényletek idején Magyarország washingtoni nagykövete volt.

Megrázta az Egyesült Államokat a tíz évvel ezelőtti terrortámadás, de meg is változtatta az amerikaiak gondolkodást - mondta az InfoRádiónak Jeszenszky Géza. A volt washingtoni nagykövet kiemelte: szeptember 11-e mélyen beleivódott az emberekbe, és soha nem látott nemzeti egység jött létre, amitől más lett Amerika.

Olyan szolidaritás alakult ki, ami nem volt ennyire intenzív korábban - vélekedett. Jeszenszky Géza hangsúlyozta: korábban az emberek nem érezték, hogy a háború ott van közöttük, míg tíz évvel ezelőtt látták, hogy egy amerikai szimbólumot támadtak meg.

A korábbi nagykövet a Nemzetközi Mensch Alapítvány és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapi megemlékezésén arról beszélt, hogy a terrorizmus hatására csak elszántabbak lesznek az országok, a társadalmak és a kormányok nem rettennek meg, ahogyan Amerika is "erősebb, egységesebb" lett szeptember 11. után, és "erőt merített" a történtekből.

Vállalati jelleg

2001 után szétzilálták az al-Kaidát, ám a terrorszervezet mára ismét eljutott odáig, hogy kiképzőtáborokat működtessen - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Wagner Péter arról is beszélt, hogy az amerikai külpolitikai elképzelések 2001 után hamar irányukat veszítették: míg eleinte az al-Kaida felszámolása volt a cél, később már demokráciaépítésről beszéltek.

Wagner Péter kifejtette, hogy szeptember 11. előtt az al-Kaida elsőbbsége a "dzsihadista szervek" között korántsem volt egyértelmű.

2001 után a világ több pontján jelentek meg olyan szervezetek, amelyek csak jelképesen kötődtek az al-Kaidához, viszont a nevében követtek el terrortámadásokat. Jelenleg egyre inkább az interneten toborzott, a szervezethez nem szorosan kapcsolódó egyének és csoportok jelentenek fenyegetést - mondta.

Kitért arra is, hogy Oszama Bin Laden irányítása alatt az al-Kaidának volt egyfajta "vállalati jellege": szigorú előírások határozták meg a szervezet működését, felépítését és a felelősségi köröket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken

Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×