eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

"Szerencsénk volt, vagy Isten ránk mosolygott" - megkímélte New Yorkot a hurrikán

A New York-iak fellélegezhettek: a metropolis jobbára elkerülte a hurrikánként indult Irén vihar pusztítását. Az Egyesült Államokban azonban így is milliók maradtak áram nélkül és több mint egy tucat ember vesztette életét.

Kifogyott a szusz Irénből, mire elérte New Yorkot, így hurrikán helyett már csak "trópusi viharként" emlegették. Ennek ellenére a 105 km/órás széllel érkező magas hullámok egy időre elöntötték a Manhattan-sziget néhány déli utcáját a Wall Street-i tőzsde közelében.

Bloomberg főpolgármester vasárnap este közölte, hogy a korábban távozásra felszólított 370 ezer lakos visszatérhet otthonába. Sokan azonban el sem mentek, és bírálták a hatóságokat, amiért úgymond a falra festették az ördögöt.

A városvezetés szerint azonban Irén így is komoly pusztítást okozott. Több helyen összeomlottak a tartófalak és New Yorknak mind az öt kerületében volt áradás.

"Nem tudom, hogy szerencsénk volt-e, vagy Isten ránk mosolygott, de örömmel jelentem, hogy nem volt a viharral összefüggő haláleset, jól felkészültünk" - mondta Michael Bloomberg. A felkészülés részeként leállították a metrót, a helyi vasutakat és buszokat. Vasárnap este még nem volt világos, hogy hétfőre helyreáll-e a tömegközlekedés, mert fel kellett mérni a rendszert ért károkat. Több vasúti depó víz alatt állt.

A városhoz tartozó Coney Islanden tűzoltók mentették az otthon maradt embereket, Queens negyedben egész házakat sodort az utcán a víz.

Az amerikai keleti part néhány repteréről - így Washingtonból - a légitársaságok elindították járataikat, de New Yorkban még zárva tartottak a repülőterek. Hétfőig összesen 11 ezer járatot töröltek. A partvidéken több hídon és alagúton át is megindult a közlekedés, de a kisebb utakat még elzárták a ledőlt fák. Az Amtrak vasútvonalain vasárnap este még szünetelt a forgalom, mert a cég megpróbálta felmérni a károkat.

Miközben a New York-iaknak jobbára csak gumicsizmát kellett húzniuk, addig az ország más részeiben tragikus kimenetelű volt Irén pusztítása. Hét másik államból jelentettek legkevesebb 15 halálesetet. A legtöbb helyen a vihar miatt kidőlt fák öltek meg embereket, amikor autókra és házakra hullottak. Több államban, összesen 4 millió otthon maradt áram nélkül.


Obama: Még nincs vége

Azt akarom, hogy az emberek megértsék: még nincs vége - jelentette ki vasárnap Barack Obama amerikai elnök, miközben az Egyesült Államok keleti partvidékén még mindig milliók küszködtek a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán következményeivel.

"A vihar következményeit még sokáig meg fogjuk érezni és a talpra állás hetekig, vagy még annál is hosszabb ideig el fog tartani" - mondta az elnök.

Manuel Hurricane Cooper

Philadelphia elővárosaiban a víz néhol elérte az utcatáblákat. Magában a nagyvárosban az áradás miatt két épület összeomlott. Egy vasárnap született, Philadelphia környéki kisfiúnak a szülei a vihar után adtak második keresztnevet, akit így Manuel Hurricane Cooper néven anyakönyveztek.

Szerző: Szvetnik Endre

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×