eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Egyiptom hazahívja izraeli nagykövetét

Egyiptom hazahívja izraeli nagykövetét amiatt, hogy az eilati merényletet megtorló egyik izraeli légicsapásban - a Gázai övezet és Egyiptom határán - meghalt az egyiptomi biztonsági erők három tagja - jelentette szombat reggel az egyiptomi állami tévé.

A lépés kapcsán Izrael vezetői konzultációkat kezdtek - közölte egy izraeli külügyi szóvivő.

"A kormány felkérte a külügyminisztert arra, hogy hívja haza az Izraelbe akkreditált nagykövetet, tiltakozásul amiatt, hogy a határ izraeli oldalán leadott lövésektől többen meghaltak az egyiptomi oldalon - hangzott az egyiptomi kormány közleménye a tévében. Az (egyiptomi) kormány közös hivatalos vizsgálatot és hivatalos bocsánatkérést követel Izraeltől az incidens körülményeinek kiderítésére, és megtesz minden szükséges jogi lépés arra. hogy megvédje az egyiptomi áldozatok és sebesültek jogait".

A kabinet egyúttal berendelte Izrael kairói nagykövetét, hogy bocsánatkérést követeljen az izraeli vezetéstől azokért a - csütörtöki eilati merénylet nyomán tett - nyilatkozataikért, amelyek szerint az egyiptomi hadsereg vezetői elvesztették ellenőrzésüket a Sínai-félsziget felett, s ezzel lehetővé tették a palesztin szélsőségesek számára, hogy egyiptomi területről hajtsák végre a nyolc ember halálát okozó terrorcselekményt.

Az elkövetők utáni hajszában, egy izraeli légicsapásban halt meg az egyiptomi hadsereg egy tisztje és a biztonsági szolgálatok két embere.

Az eset súlyos próbatétel elé állítja az izraeli-egyiptomi viszonyt, amely amúgy is feszültebbé vált azóta, hogy a Hoszni Mubarak elnököt eltávolító egyiptomi népfelkelés nyomán az arab országban megerősödtek a zsidó állammal szemben ellenséges erők és megszaporodtak a biztonsági aggodalomra okot adó fegyveres támadások a Sínai-félszigeten.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×