eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bírálta Merkelt a testvérpárt elnöke

Közvetve bírálta Angela Merkel kancellárt, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét a kisebbik konzervatív párt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is.

Horst Seehofer, az uniós testvérpárt vezetője egy szerdai interjúban arra szólította fel Merkelt és az általa vezetett CDU-t, hogy vegye komolyan azokat a bírálatokat, amelyeket a napokban a konzervatívok egy korábbi nagy tekintélyű politikusa a kereszténydemokrata unió, közvetve pedig Merkel címére fogalmazott meg.

Erwin Teufel - aki 1991 és 2005 között, 14 éven keresztül Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, a kilencvenes években pedig 6 éven át a CDU alelnöke volt - a többi között felrótta, hogy a párt elhanyagolja hagyományos keresztény értékeit és nincs világos gazdaságpolitikája.

Teufel szerint a CDU elveszítette korábbi, jól felismerhető és egyértelmű arculatát, és ez az oka annak, hogy mind több hagyományos választó fordít hátat a pártnak. Teufel úgy ítélte meg: e választók visszanyerése érdekében "értékalapú, kiszámítható, a valóságot tükröző és bizalmat keltő" politikára lenne szükség.

Konzervatív pártkörökben is némi meglepetést keltett, hogy a bajor keresztényszociálisok vezetője egyértelműen kiállt Erwin Teufel mellett. Seehofer az interjúban azt hangoztatta, hogy a bírálatot mindenképp komolyan kell venni.

A CSU elnöke szerint ha egy olyan megfontolt és tekintélyes személyiség, mint Teufel a hagyományos választók elvesztését sérelmezi, a keresztény értékeket hiányolja, és nagyobb gazdasági rátermettséget sürget, akkor arra a keresztény pártoknak oda kell figyelniük.

A korábbi baden-württembergi miniszterelnökhöz hasonlóan Seehofer sem említette közvetlenül Merkel nevét. Megfigyelők szerint azonban egyértelmű, hogy a CSU elnöke a pártelnök-kancellárhoz intézte üzenetét.

Szakértők szerint a bírálatokat alátámasztotta egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés, amely arra utalt, hogy tovább csökkent a CDU/CSU támogatottsága, a koalíciós partner FDP népszerűsége pedig az eddigi legalacsonyabb szintre süllyedt. Eszerint ha Németországban vasárnap választanának, a konzervatívok a voksok 32, a liberálisok mindössze 3 százalékát szereznék meg.

A 2013-as kormányváltásra készülő szociáldemokraták és a Zöldek ezzel szemben 26, illetve 20 százalékos támogatásra számíthatnának.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×