eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Breivik japán pszichiátert kért

Japán pszichiáterrel szeretne konzultálni Anders Behring Breivik, a norvégiai tömegmészárlás elkövetője, mert szerinte jobban megértené őt egy olyan szakember, aki a távol-keleti szigetországból érkezett, mint egy európai - közölte a 32 éves merénylő ügyvédje, Geir Lippestad.

"Ügyfelem szeretné, ha japán szakértő vizsgálná meg. Kívánsága azon az elképzelésen alapul, hogy szerinte egy japán jobban megértené az ő koncepcióját a becsületről, mint egy európai" - mondta a Dagens Naeringsliv című norvég magazin kedden megjelent számában a tömeggyilkos választott ügyvédje. Breivik már a merényletek előtt röviddel kiadott, 1500 oldalas manifesztumában is kifejtette, hogy lenyűgözi őt Japán és Korea.

Az ügyészség korábban már kijelölt két norvég pszichiátert, akiknek különböző vizsgálatok után el kell dönteniük, hogy Breivik - ügyvédje álláspontjával összhangban - valóban beszámíthatatlan-e. Ha a hidegvérű gyilkos őrültnek bizonyul, nem lehet bíróság előtt felelősségre vonni tetteiért. Lippestad közölte: védence nem mondott neki olyat, hogy a norvég pszichiáterekkel nem áll szóba.

A vizsgálatok első eredményei az AFP francia hírügynökség által megkérdezett pszichiáterek szerint arra engednek következtetni, hogy a szélsőséges nézeteket valló merénylőnek bíróság elé kell majd állnia, ahol a jelen állás szerint a Norvégiában maximálisan kiszabható 21 év börtönre ítélhetik. Ha azonban emberiesség elleni bűnökért is vádat emelnek ellene, akkor harminc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Breivik július 22-én hajtott végre kettős merényletet Norvégiában, amelyeknek összesen 77 ember esett áldozatul. A férfi beismerte tettét, de álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×