eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem minősítik beszámíthatatlannak az ámokfutót

Nem fogják beszámíthatatlannak minősíteni a norvégiai mészárlás és terrormerénylet elkövetésével gyanúsított Anders Breiviket - derült ki norvég forrásokból. A helyi törvények szerint csak a pszichózis hatása alatt cselekvők nem beszámíthatóak, de a szélsőséges nézeteket valló férfi pontosan tudhatta, mit követ el.

Norvégia továbbra is sokkban van a másfél héttel ezelőtt történt öldöklés után. Hogyan tehet ilyet józan eszű ember? - kérdezik sokan. Bár a gyilkosságokat beismerő Andres Breivik ügyvédje is felvetette, hogy védence nem épelméjű, a bíróság úgy fog dönteni, hogy igenis az - derült ki norvég forrásokból.

A július 22-i vérengzést aprólékosan kitervelte, és ezt a támadó végre is hajtotta. Elég nehéz lenne azt állítani, hogy egy józan ítélőképességét elveszített őrült műve lenne - mondta az AP-nek Tarjei Rygnestad, a Norvég Orvostani Szakértők Szervezetének vezetője.

A norvég törvények szerint akkor lehet valakit nem beszámíthatónak tekinteni, ha pszichózis állapotában követett el bűncselekményt, vagyis ha elveszítette a kapcsolatot a valósággal és nem tudta kontrollálni tetteit. Ilyen állapotban még autót is nehéz vezetni. "Hogyan autózhatott volna el Oslóból a szigethez, amikor például hangokat hall? Ahogy előkészítette az akciót, aprólékosan összegyűjtötte hozzá az anyagokat, titokban tartotta terveit, ez mind arra utal, hogy nem volt pszichotikus állapotban" - fejtegette a szakértő.

Breiviket 21 évre ítélhetik el, ha a bűnösnek találják terrorizmus vádjában, ezt azonban gyakorlatilag életfogytiglani büntetésre tudják hosszabbítani. Ha beszámíthatatlannak minősítik, akkor pszichiátriai intézetbe küldik, és addig marad ott, amíg elmebetegnek minősül. A norvég törvények nem rendelkeznek arról, hogy rács mögött kell tartani veszélyes, de már nem beszámíthatatlan embereket.

Breivik hivatalos, törvényszéki elmevizsgálatát november 1-re fejezi be két kirendelt szakértő.

Közben a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke, Thorbjorn Jagland, volt norvég miniszterelnök - aki az Európa Tanács főtitkára is -, arra figyelmeztette az európai vezetőket: óvatosan fogalmazzanak, amikor a multikulturalizmusról beszélnek, mert csak a szélsőségeseket tüzelhetik. David Cameron konzervatív brit miniszterelnök például néhány hónapja a multikulturalizmus haláláról beszélt, amit azonnal üdvözölt Nick Griffin, a szélsőjobb Brit Nemzeti Párt vezére és a francia Nemzeti Front is.

"A politikusoknak védeniük kell azt a tényt, hogy társadalmaink sokszínűvé váltak, védeniük kell a valóságot. Nem szabad a tűzzel játszani" - mondta Jagland, aki szerint nem szerencsés a multikulturalizmus szó használata, mert az különböző embereknek mást és mást jelent. Hozzátette: nem olyan társadalmat akar látni, ahol csak különböző kultúrák élnek együtt. "Kell valami, ami összetart bennünket, közös értékek kellenek" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×