eur:
400.35
usd:
368.48
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Tájfun okoz riadalmat a fukusimai erőműben

Egy közelgő heves tájfun miatt megjavítják a márciusi szökőárban megrongálódott Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű egyik reaktorának beszakadt tetőzetét - közölte hétfőn a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (TEPCO).

A hármas reaktor turbinaházának teteje a március 14-i hidrogénrobbanás következtében szakadt be.

A TEPCO a létesítményről készített fotók alapján megállapította, hogy a keletkezett lyuk nagysága 14 méter széles és 11 méter hosszú. A megsérült tetőrészt három acéllemezzel fedik be. A lemezek súlya egyenként 6,5 tonna, beemelésük egy távirányítású daruval történik majd. Azt tervezik, hogy az elkészült tetőt homokzsákokkal fedik le, hogy csökkentsék a sugárzás mértékét, amely eléri az óránkénti 20 millisievertet.

A TEPCO cégnél attól tartanak, hogy a térséget ebben a szezonban sújtó, immáron hatodik trópusi ciklon számos más, fontos munkálat elvégzését is hátráltatja majd, többek között azt, hogy a sugárszennyezett vizet kiszivattyúzzák az erőmű közelében, a tengeren úszó tartályokba. A szakembereket az is aggasztja, hogy az eső eláraszthatja a megsérült energiablokkokat, aminek következtében megnőhet a reaktorházak alsó részeiben már felhalmozódott sugárszennyezett víz mennyisége.

Az atomerőműben több mint 110 ezer tonna radioaktív víz gyűlt fel, ami további sugárszennyezést okoz, ha kikerül az üzemből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
×
×
×
×