eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sztrájkol a közmédia - konzervadások a BBC-ben?

Kétnapos sztrájkra készülnek a BBC azon dolgozói, akik tagjai valamelyik újságírói, vagy programkészítő szakszervezetnek. Az ok, hogy a közpénzekből fenntartott műsor és hírszolgáltató újabb elbocsátásokra készül, emellett pedig egyes stábjait vidékre próbálja telepíteni.

Júliusban ismét konzervadások mehetnek több BBC-csatornán, mert a brit közszolgálati cég hírigazgatósága közölte: nem lehet elkerülni az újabb elbocsátásokat. Egyes hírek szerint akár már pénteken sztrájkba kezdhet több száz újságíró.

A menedzsment szerint 387 munkahely szűnik meg a BBC hírgyáraként ismert BBC Newsban. Valójában azonban a legtöbb állás a BBC külföldre sugárzó, vagy idegen nyelvű hírportálokat fenntartó Világszolgálatánál és az úgynevezett Monitoringnál szűnik meg. Utóbbi figyeli a külföldi híradásokat, amelynek nyomán a BBC szerkesztőségek jóval tájékozottabbak lehettek a külvilág történéseit illetően, mint versenytársaik.

A BBC magyar adása már 2006 óta nem létezik, és a idén további idegennyelvű műsorok hallgattak el, így például az azeri adás. A Kaukázusban fekvő Azerbajdzsán pedig olajtartalékai miatt fontos lehet Nagy-Britanniának.

A geopolitikai érdekeket azonban felülírták a konzervatív-liberális koalíció megszorításai és ebben a helyzetben a BBC is úgy érzi, hogy meg kell nyirbálnia költségvetését. A hétvégén felröppent, hogy valójában 3 ezer dolgozót akarnak elküldeni a 17 ezerből. Igaz, a hír a Murdoch médiabirodalomhoz tartozó és a lehallgatási botrány miatt immár nemigen szavahihető Sunday Times exkluzív sztorija volt. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a BBC egyik szóvivője nem tagadta az állítást, csak azt mondta, hogy a számadat "teljesen spekulatív".

Etalon

A BBC sok tekintetben etalon a világ közszolgálati médiumainak. Egy különleges finanszírozási modellnek köszönhetően a szigorúan behajtott tévéelőfizetési díjakból pénzeli magát. A tévédíj fejében tucatnyi tévé- és rádióadót, nemzetközileg elismert hírportált tart fenn, a digitális technológia úttörője és egy sor külföldre exportált programot is készít. Mindezt úgy, hogy nincsenek műsoraiban reklámok, így nincs kiszolgáltatva a hirdetőknek.

Az utóbbi időben takarékossági kampánya és racionalizálási programja miatt is figyelték külföldön. A helyi hírek kivételével a belföldi csatornákat például egy központi hírszoba látja el anyagokkal. A BBC-tudósítók egy nap ugyanazt az anyagot többféle módon is tálalhatják a tévében, az országos rádióban, egy helyi csatornán, egy magazinműsorban vagy a híroldalon is.

A folyamatos megszorítások miatt azonban egyre inkább szorongatottabb helyzetben érzik magukat. Sokat sért például az a terv, hogy egy sor BBC-adást és szerkesztőséget költségvetési megfontolásból Londonból Manchesterbe költöztetnének.

Ez elméletben azt jelentené, hogy a közmédia kevésbé London-centrikus, másfelől viszont azt, hogy a dolgozók egyfajta ultimátummal szembesülnének: vagy költöznek, vagy más kapja meg állásukat. Jeremy Clarkson, a magyar nézők körében is népszerű Top Gear autós show szabadszájú műsorvezetője például azt mondta: ő inkább kilép a cégtől, de nem megy Manchesterbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×