eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Rohamosan csökken Obama népszerűsége

Rohamosan csökken Barack Obama népszerűsége az arab országokban két évvel azután, hogy az amerikai elnök Kairóban elmondott beszédében indítványozta: nyissanak új fejezetet az Egyesült Államok és az arab világ kapcsolatrendszerében.

Az amerikai-arab intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése Egyiptomban, Marokkóban, Jordániában, Libanonban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben több mint négyezer ember megkérdezésén alapult.

A tetszési index ezekben az országokban siralmas Obamára és az Egyesült Államokra nézve. A megkérdezettek túlnyomó többsége szerint korántsem valósultak meg azok a magasztos eszmék, amelyeket Obama 2009 júniusában Kairóban meghirdetett.

A Washingtonnal szoros szövetségben lévő Szaúd-Arábiában még viszonylag nem nagy Obama népszerűségvesztése. A megkérdezettek 30 százaléka jó véleménnyel volt Obamáról, szemben a két évvel ezelőtti 41 százalékkal.

Egyiptomban viszont a közvélemény-kutatásba vont emberek csupán 5 százaléka vélekedett úgy, hogy Obama és országa jól teszi a dolgát, két éve arányuk még 30 százalékos volt. Marokkóban ugyanezen idő alatt az 55 százalékos szimpátiamutató 12 százalékosra csökkent.

A felmérést végző intézet szerint a megkérdezettek úgy vélekedtek: az a módszer, ahogy az Obama-kormányzat kezelte a közel-keleti problémákat, nem járult hozzá az arab világ és Washington közötti kapcsolatok javításához.

A palesztinai helyzetet illetően és a muzulmánokkal fenntartott kapcsolatok kérdésében teljesített a leggyengébben az Egyesült Államok. A megkérdezetteknek kevesebb mint 9 százaléka vélte úgy, hogy Obama jól irányította ezeket az ügyeket - mutattak rá a felmérés készítői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×