eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ismét támadják Miszrátát Kadhafi erői

Ismét ágyúzták pénteken a felkelők előretolt erősségét, Miszrátát a líbiai kormánycsapatok.

A támadásnak tíz halálos áldozata volt - közölték kórházi források. Tíz másik ember megsebesült. A város térségében kiegyenlített helyzet alakult ki jó ideje. Mindkét fél általában a gyors rajtaütések és visszavonulások taktikáját alkalmazza - mondta a felkelők egyik szóvivője, aki szerint nagy szükség lenne a NATO harci helikoptereinek bevetésére.

Ezzel kapcsolatban a NATO pénteken kiadott egy cáfolatot, mert a líbiai állami televízió azt közölte, hogy lelőttek egy harci helikoptert Zlíten tengerparti városnál, és a gép a vízbe zuhant. A nápolyi NATO-parancsnokságon hamisnak nevezték a hírt. A tévé azt állította, hogy ez volt a harmadik lelőtt harci gép a légi hadjárat kezdete óta.

A kormányerők Tripolitól nyugatra is nehézfegyvereket vetettek be a felkelők ellen. Zentent Grad típusú rakétákkal lőtték - mondta egy másik lázadó szóvivő, aki arra panaszkodott, hogy a környéken egy hete nem volt légicsapás az észak-atlanti szövetség részéről. A nyugati hegyvidéken két másik várost is tűz alá vettek Moammer Kadhafi líbiai vezető erői, amelyek a tunéziai határ közelében gyülekeznek, hogy visszafoglaljanak egy határátkelőhelyet a lázadóktól.

A fővárosban az éjszaka elmaradt az ilyenkor már megszokott nagy bombázás; egy brit tudósító csak egyetlen robbanást hallott valamivel éjfél után. Péntek délután azonban ismét támadásba kezdtek a NATO gépei.

Mihail Margelov, az orosz elnök különmegbízottja Tripoliba készül látogatni, mert még reménykedik abban, hogy lehetséges a líbiai ellenfelek kibékülése. Bengáziban járva leszögezte viszont pénteken, hogy Kadhafi "elvesztette az erkölcsi jogot arra, hogy szerepet játsszék Líbia jövőjében, mert a saját népét lövette". Margelov egyelőre arra vár, hogy a NATO légifolyosót biztosítson számára a repülési tilalmi övezeten át.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Abu Dzabiban, a líbiai válsággal foglalkozó összekötő csoport csütörtöki ülésén elárulta, hogy tárgyalások folynak Kadhafi környezetével, s ez növeli a hatalomátadás lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×