INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kezdődik a királyi esküvő: a vendégek már bevonultak a templomba

InfoRádió / MTI
Bevonultak a brit trónörökös esküvőjére meghívott vendégek péntek délelőtt a Westminster-apátságba.

Az angol-brit monarchia ősi koronázó templomába 1900-an kaptak meghívót. A vendéglistán szereplők meglehetősen széles társadalmi skálát képviselnek: négytucatnyi külföldi koronás fő, a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai mellett hivatalos a ceremóniára az angliai Berkshire grófság Bucklebury falucskájának hentesmestere, postása és kocsmárosa is.

A festői településen élnek a trónörökösi menyasszony szülei, és a helyi közösség e három központi jelentőségű tagját ők vetették fel a hivatalos vendéglistára.

A vendéglistáról azonban kirívó módon hiányzik a két előző brit miniszterelnök. Nem kapott meghívót Tony Blair, aki tíz évig állt az előző, munkáspárti brit kormány élén, és három választást nyert meg egymás után - ami rekord a Labour történetében -, sem Blair utódja, Gordon Brown, aki 2007-től vezette a tavaly májusi választásokon ellenzékbe szorult Munkáspártot és a brit kormányt.

Blair közvetlen elődjét, Sir John Majort és Major elődjét, Lady Margaret Thatchert - a Munkáspárt 1997-es választási győzelme előtti, 18 évi konzervatív éra két miniszterelnökét - meghívták, jóllehet Lady Thatcher megrendült egészségi állapota miatt nincs jelen az eseményen.

Az udvar azzal indokolta Blair és Brown meghívásának elmaradását, hogy konzervatív párti elődeikkel ellentétben "egyiküknek sincs lovagi rangja", és mivel a trónörökösi esküvő nem állami, hanem magánjellegű esemény, a protokoll nem írja elő volt miniszterelnökök meghívását.

Az ügy mindazonáltal kínos politikai botrányt kavart a hosszú ideje várt trónörökösi esküvő előkészületeinek utolsó szakaszában. Vezető munkáspárti politikusok nyilvánosan elítélték Blair és Brown mellőzését, és a jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíciót is, amiért nem avatkozott közbe a két előző kormányfő meghívása érdekében.

Károly herceg és a néhai Diana hercegnő harminc évvel ezelőtti világraszóló menyegzőjén az összes, akkor még élő korábbi brit miniszterelnök - Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath és James Callaghan - jelen volt a Szent Pál-székesegyházban.

A pénteki trónörökösi esküvőre érkezőket kisebb fasor fogadta a Westminster-apátságban. A növénytartókban álló fiatal juharfákat és gyertyánokat a menyasszony kérésére telepítették a templom főhajójának két oldalára. A viktoriánus jelképvilágban a juhar az alázat és a szerénység, a gyertyánfa az életerő szimbóluma volt.

Kapcsolódó hang

Sárközi Mátyás tudósítása Londonból
 


A címlapról ajánljuk