eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bíróság elé állították a fehérorosz ellenzék egyik legjelentősebb vezetőjét

A "közrend tömeges megzavarásának megszervezése" címén szerdán bíróság elé állították Minszkben Andrej Szannyikovot, a fehérorosz ellenzék egyik legjelentősebb vezetőjét.

Az 57 éves férfi az egyike volt annak a hét elnökjelöltnek, akiket decemberben tartóztattak le, mert részt vettek az Aljakszandr Lukasenka államfő vitatott újraválasztása utáni tömegtüntetésen.

Az ellenzék és a nemzetközi megfigyelők is állítják, hogy a volt szovjet köztársaságot 16 éve vaskézzel irányító Lukasenka csalásnak köszönheti, hogy az államfői poszton maradhatott.

A december 19-i tüntetést a karhatalom kegyetlenül leverte, és mintegy 600 embert előállított, közülük huszonkét ellenzéki személyiséget azóta is őrizetben tartanak, hogy bírósági eljárást indítsanak ellenük. Öt vádlott külföldre menekült, köztük a fehérorosz ellenzék egy másik jeles alakja, Alesz Mihalevics, aki a Cseh Köztársaságban kapott politikai menedéket.

Szannyikov 1995-96-ban még külügyminiszter-helyettesként dolgozott, de hátat fordított a minszki rezsimnek, és társalapítója volt a Charter 97 jogvédő ellenzéki csoportnak.

Ha bíróság bűnösnek mondja ki, Szannyikovra akár 15 évi börtönbüntetést is kiszabhatnak. Egyik ellenzéki társát, választási kampányának a szervezőjét, Dmitrij Bondarenkót szerdán egy másik minszki bíróság 2 évi szabadságvesztésre ítélte a "közrend tömeges megzavarása" vádpontjában.

Március elején egyenként három és négy év közötti börtönbüntetést róttak ki Minszkben három ellenzékire, akiket ugyancsak decemberben a Lukasenka újraválasztását ellenző tüntetésen vettek őrizetbe. Közülük a legsúlyosabb büntetést - négy év szabadságvesztést - Dmitrij Novik, Szannyikov korábbi szóvivője kapta.

A fehérorosz hatóságok Szannyikov családját sem kímélik. Feleségét, Irina Halip újságírónőt is letartóztatták korábban, majd házi őrizetbe helyezték. Az igazságügyi szervek sokáig azzal fenyegetőztek, hogy a Szannyikov házaspár 3 éves kisfiát állami gondozásba veszik, de végül beleegyeztek abba, hogy a gyermek gondját anyai nagymamája viselje.

Ugyanakkor a fehérorosz tájékoztatási minisztérium szerdán kérte a legfelsőbb bíróságtól két ellenzéki újság, a Nasa nyiva (A mi mezőnk) és a Narodnaja volja (Népakarat) kiadásának a betiltását. A két lapot már korábban figyelmeztetésben részesítették rendszert bíráló írások miatt.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×