eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Hogyan szökhetett meg ötszáz rab egy szigorúan őrzött börtönből?

Az afgán biztonsági erők már legalább hatvanöt rabot elfogtak, kettőt pedig megöltek a közül a közel ötszáz fogoly közül, akik hétfő hajnalban szöktek meg a dél-afganisztáni Kandahár börtönéből - közölte a kandahári tartományi kormányzó hivatala.

A börtönőrök hétfő reggel fedezték fel, hogy mintegy ötszáz rabnak nyoma veszett, és az egyik cellából alagút vezet a külvilágba. Az afgán biztonsági erők a nemzetközi koalíció csapataival karöltve hajtóvadászatot indítottak a szökött rabok - pakisztáni lázadók, afgán tálibok és politikai elítéltek - után. A hatóságok rögzítették minden elítélt biometrikus adatait, így az azonosítás nem okoz gondot.

A tálibok azt állítják, hogy a szökevények több mint egyötöde középszintű tálib vezető. Nagy részük már valószínűleg átszökött a tálibok hátországának számító Pakisztánba, bár az afgán hatóságok megerősítették a gyakran könnyedén átjárható, 2400 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határ őrizetét. Ha vannak olyanok, akik Afganisztánban maradnak és nem sikerül elfogni őket, a tálibok sorait erősíthetik, ráadásul egy olyan időpontban, amikor a nyár közeledtével hevesebbé szoktak válni a harcok.

Az afgán igazságügyi minisztérium azt gyanítja, hogy belső segítői voltak a foglyoknak. Mással nem nagyon magyarázható az a szervezettség, amellyel egyetlen cellán keresztül néhány óra leforgása alatt egy egész blokk kiürült.

Több millió dolláros felújítás

A kandahári Szarposza börtönt több millió dolláros költséggel újították fel és erősítették meg azt követően, hogy 2008-ban a tálibok kilencszáz társukat szabadították ki onnan. Afgán tisztviselők és NATO-támogatóik rendszeresen arról számoltak be, hogy a börtön biztonsága nagyban megnőtt a három évvel ezelőtti fogolyszöktetés óta.

Nem világos, hogy az egyméteres átmérőjű, 320 méter hosszú alagúton miként tudott ennyi rab ilyen rövid idő alatt - óránként több mint száz ember - elmenekülni egy állítólag szigorúan védett börtönből.

Az alagút egy, a börtön látóhatárán belül lévő házból indult ki. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő hétfőn közölte, hogy embereik öt hónap alatt ásták ki a börtönig vezető alagutat, elkerülve a kormányzati ellenőrzőpontokat és a jelentősebb utakat. Négy és fél órán keresztül tartott a szöktetési művelet úgy, hogy azt a fegyőrök nem vették észre.

A tömeges fogolyszökés következményeként az amerikai hatóságok késleltethetik a bagrami börtön feletti ellenőrzés átadását az afgánoknak. A Kabultól északra fekvő bagrami légitámaszponton létesített börtönben sok veszélyes lázadót őriznek. Emberjogi csoportok élesen bírálták az itt uralkodó állapotokat, amelyek szerintük a guantánamói börtöntáboréhoz hasonlíthatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×