eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újra munkába állt a spanyol légiirányítók nagy része

Felszálltak az első repülőgépek a spanyolországi repülőterekről szombaton késő délután - közölték a repterek majdnem 24 órával azután, hogy a spanyol légiirányítók vadsztrájkba kezdtek.

Elsőként, délután 4 óra előtt a svájci Swiss légitársaság Zürichbe induló járata emelkedhetett a magasba a barcelonai El Prat repülőtérről - közölte a spanyol légikikötőket kezelő hatóság, az AENA, amely szerint az ország hat repülőterén - Malagában, Melillán, a Kanári-szigetek központi szigetén, Pamplonában és Grenadában - indulhatott újra a forgalom. A spanyol légteret teljes egészében újra megnyitották.

A hatóság kora délután adta hírül, hogy fokozatosan visszatérnek a munkába a légiirányítók, nem sokkal azután, hogy a kormány szükségállapotot hirdetett ki a légiirányítók vadsztrájkjának letörésére. "A légiirányítók sorra munkába állnak, és a légtér szektorainak közel felét már sikerült újra megnyitni" - mondta akkor a szóvivő. Az AENA akkor azt jósolta, hogy délutánra mintegy 30 százalékos kapacitással működhet már a madridi Barajas repülőtér.

A kihirdetett szükségállapot értelmében az irányítók kénytelenek voltak felvenni a munkát, különben a katonai büntetőtörvénykönyv alapján emelhettek volna ellenük vádat. A példátlan intézkedést indokolva Alfredo Perez Rubalcaba miniszterelnök-helyettes azt mondta: nem hagyják megzsarolni az egész országot.

Szombatra virradó éjszaka a spanyolországi repülőtereken a hadsereg egységeinek kellett átvennie a forgalom irányítását, mert a légiirányítók túlnyomó többsége pénteken beteget jelentve bújtatott sztrájkba kezdett.

A munkabeszüntetés mintegy 250 ezer ember utazását zavarta meg a Spanyolországban egyik legforgalmasabbnak számító ünnepi hétvégén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×