eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Harmadik napja tombol Izraelben a bozóttűz

Három kis település számos épületét elpusztította szombat reggel az a bozóttűz, amely már harmadik napja tombol Izrael északi részén - közölte a rendőrség.

Ein Hod, Nir Hecion és Jemin Hod településeken sok ház vált a tűz martalékává, a lakosokat kimenekítették - derült ki a rendőrségi tájékoztatóból.

Izrael történetének legnagyobb tűzvésze csütörtökön tört ki Haifa környékén, eddig 41 halálos áldozata van, közöttük egy börtön 36 foglára, akik éppen raboknak a börtönből való kimentésére igyekeztek egy buszon. A jármű kiégett.

A biztonsági erők lezárták a Karmel-hegy mentén fekvő összes utat, ahol a tűz végigsöpört, hogy elkerüljék a katasztrófaturisták áradatát.

Szombat reggel tucatnyi külföldi tűzoltó repülőgép folytatta a lángok megfékezését. Oroszországból megérkezett az az Il-76-os típusú repülőgép, amely egy bevetéssel 42 tonna vizet képes szétpermetezni. Az oltásban segítséget nyújtanak még görög, francia és brit repülőgépek is.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő újabb kérésekkel fordult a külföldi vezetőkhöz, hogy küldjenek tűzoltó repülőgépeket.

Barack Obama amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során Netanjahu hangoztatta, hogy a tűz méreteit figyelembe véve ezek a légi eszközök akkor is hasznosak, ha nem azonnal érkeznek meg az országba.

A nyomozás jelenlegi, kezdeti szakaszában egy izraeli rendőrségi szóvivő szerint úgy tűnik, hogy hanyagság okozta a tüzet. Miki Rózenfeld úgy látja, vélhetően nem gyújtogatás az ok. Részletekbe a nyomozást illetően nem bocsátkozott, csak annyit mondott, hogy a vizsgálat folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×