eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megússza a náci egyenruhába öltöző román polgármester

A román legfelsőbb ügyészség nem indít eljárást a korábban egy divatbemutatón náci egyenruhát magára öltő polgármester ellen - derül ki annak a civil szervezetnek a szerdai közleményéből, amely feljelentette a főügyészségen a polgármestert.

Radu Mazare, a 300 ezer lakosú Fekete-tenger parti Constanta város vezetője tavaly júliusban fiával együtt egy divatbemutatón náci egyenruhába öltözve jelent meg a kifutón. A Romániában alapított Antiszemitizmus-ellenes Központ szerint ez a döntés sérti a holokauszt áldozatainak emlékét, és visszalépést jelent Románia számára, amely hivatalosan is beismerte felelősségét a második világháború alatt elkövetett zsidóirtásban.

Az ügyészség már másodszor hozta meg ugyanezt a döntést, miután korábban Laura Codruta Kövesi román főügyész az ügy lezárásának felülvizsgálatát kérte. A civil szervezet szerint a városvezető megsértette a 2006/107-es számú törvényt, amely tiltja egyebek között a fasiszta jelképek használatát. A civil szervezet veszélyesnek tartja az ügyészség határozatát, mert szerinte a neonáci csoportosulások bátorításnak tekinthetik, és a továbbiakban még inkább figyelmen kívül hagyhatják a hatályban lévő törvényeket.

Mazare azt állította, hogy egyenruhájának nincs semmi köze az SS-hez, és nem volt rajta olyan jel, amely a náci hatalom szimbólumaira utalt volna.

A romániai kikötőváros különcködő stílusáról hírhedtté vált vezetője nem először vett részt divatbemutatón. Korábban 007-es ügynöknek öltözve jelent meg a kifutón. De minden egyes televíziós szereplésekor is valamilyen - mindig másfajta - egyenruhát visel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×