eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Barack Obama védelmet ígért Dél-Koreának

Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy megvédelmezi a szövetséges Dél-Koreát a "szégyenletes" észak-koreai támadás nyomán. A két elnök közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat megrendezésében állapodott meg, és Szöul amellett döntött, hogy felfüggeszti az Észak-Koreába irányuló humanitárius segélyének folyósítását.

"Dél-Korea a szövetségesünk. A koreai háború óta az. Mi pedig határozottan megerősítjük elkötelezettségünket, hogy szövetségesként megvédjük Dél-Koreát" - jelentette ki az amerikai elnök az ABC Newsnak nyilatkozva. Ez volt az amerikai elnök első nyilvános állásfoglalása az incidens ügyében, amióta Észak-Korea tüzérségi támadást indított egy dél-koreai sziget ellen.

A támadásnak négy halálos áldozata van: két tengerészgyalogos és két polgári személy, akiknek a holttestét csak ma találták meg a romok között.

Obama konzultált vezető biztonsági szakértőivel, majd telefonon egyeztetett Ri Mjong Bak dél-koreai elnökkel. Megállapodtak abban, hogy a két ország az elkövetkező napokban rendezi meg a hadgyakorlatot, amellyel demonstrálni kívánja szoros biztonsági együttműködését és szövetsége erejét.

Obama szerint a térségnek el kell ismernie, hogy komoly és folyamatos fenyegetéssel kell szembenéznie. Rámutatott, hogy Phenjan egyetlen jelentős szövetségesének, Pekingnek közölnie kell Észak-Koreával: "létezik a nemzetközi szabályoknak egy olyan rendszere, amelyhez igazodnia kell".

Korábban, Robert Gates amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája, Kim Te Jung abban állapodott meg, hogy a két ország egyeztetett választ az északi akcióra. A Pentagon szerint Gates elismerését fejezte ki Szöulnak az addig tanúsított önuralma miatt.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet megsértésének nevezte az észak-koreai támadást és kijelentette, hogy az Egyesült Államok egységes diplomáciai frontot kíván létrehozni egy testre szabott válasz kidolgozására Észak-Korea összes szomszédjával, beleértve Pekinget is.

Az amerikai irányítású szöuli ENSZ-parancsnokság szerdán tárgyalásokra szólította fel Észak-Koreát annak érdekében, hogy módot találjanak a feszültség enyhítésére.

Dél-Korea felfüggeszti Észak-Koreába irányuló segélyét

Dél-Korea amellett döntött, hogy felfüggeszti az Észak-Koreába irányuló humanitárius segélyének folyósítását - közölte a szöuli országegyesítési minisztérium.

Az idei nyáron heves esőzések és áradások sújtották Észak-Koreát. A dél-koreai vöröskereszt felajánlotta Phenjannak, hogy a károk felszámolására nyolc millió dollár értékű segélyt nyújt. A két ország megállapodott abban, hogy a segélycsomag élelmiszert, gyógyszert, cementet és építőipari berendezéseket fog tartalmazni. Az első segélyszállítmányokat szeptemberben útnak is indították.

Korábban Szöul bőkezűen segélyezte Észak-Koreát, egyebek között évente jelentős mennyiségű rizzsel látta el a krónikusan élelmiszerhiányban szenvedő sztálinista rezsimű országot. Azóta azonban, hogy 2008-ban a konzervatív erők kerültek kormányra Dél-Koreában, a segélyszállítmányok elmaradtak, mert Phenjan nem mutatott hajlandóságot atomprogramjának a feladására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×