eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csaknem négyszáz halottja van már Kambodzsában az ünnepi pániknak - videó!

Már 378 halottja van Phnompenben a hétfőn kitört tömegpániknak, a jelentések szerint 755 sérültet szállítottak az egyre zsúfoltabb kórházakba. Az áldozatok többsége nő - közölte az állami televízió. A Bild című német lap a duisburgi Love Parade júliusi eseményeihez hasonlítja a kambodzsai tragédiát, a Spiegel honlapja pedig videót közöl a drámáról.

A kambodzsai fővárosban ezekben a napokban a helyi lakosság lélekszámának kétszerese, négymillió ember gyűlt össze a víz ünnepe alkalmából. Ennek végén sokan át akartak menni egy esti rendezvényre a Mekong folyó Gyémánt szigetére, de a száz méter hosszú hídon és környékén torlódás alakult ki. A tömegben kitört a pánik, és az emberek agyontaposták egymást. Egy szemtanú szerint attól ijedtek meg, hogy néhányan eszméletlenül összeestek a tolongásban.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a szerencsétlenség drámáját élőben közvetítő televíziós adásban

kijelentette: a vörös khmerek hetvenes évekbeli rémuralma óta ez volt a legsúlyosabb tragédia, amely a kambodzsaiakat sújtotta.

Csütörtökre gyásznapot rendelt el Hun Sen, aki egerősítette, hogy a pánik kiváltó okát egyelőre nem tudni, ezért vizsgálóbizottság felállítására adott utasítást.

Többen azt állítják, hogy korábban lezártak egy másik hidat, amelyen át szintén a Gyémánt szigetre lehetett volna jutni.

Órákkal a tragikus események után - helyi idő szerint kedd hajnalban - Phnompenben még mindig kaotikus állapotok uralkodtak. A mentőautók megállás nélkül szállították a sérülteket a kórházakba, amelyek már teljesen megteltek. A sérültek száma meghaladta a hétszázat.

A víz ünnepét az ország termékenységét biztosító Mekong tiszteletére tartják meg évente. Ez Kambodzsa egyik legnagyobb eseménye, három napig tart. Nagyon népszerű csónakversenyeket rendeznek ezalatt, esténként pedig tűzijáték és koncertek szórakoztatják az összegyűlteket.

Duisburg kísértete

"A phnompeni képek a Duisburgban rendezett Love Parade júliusi eseményeire emlékeztetnek" - írta honlapján a német Bild. Ismert: akkor a világ legjelentősebb technozenei fesztiválján kialakult tömegpánikban húszan vesztették életüket, több mint ötszázan megsérültek, mert a rendezők egy szűk folyosóba szorították a szórakozókat.

Az újság beszámolója szerint, miután a szűk hídon kitört a pánik, az összenyomorított, tehetetlen emberek közül sokan a vízbe ugrottak. Khieu Kanharith kormányszóvivő azt közölte, hogy a legtöbb áldozat vízbe fulladt, illetve a belső vérzés okozta a halálukat.

A 19 esztendős Buot Panha, aki a pánik kitörésekor a híd közepén állt, így számolt be a történtekről: "Megpróbáltam menteni egy nő gyermekét, de csak annyit tehettem, hogy a fejem fölé emeltem, mert nem kapott levegőt. Azonban a hatalmas nyomástól nekem is elállt a légzésem. Amikor átpréseltem magam a híd korlátján, hogy a vízbe ugorhassak, el kellett engednem a kicsit" - olvasható a bild.de-n.

Egy másik szemtanú azt is elmondta: sokak szenvedését meghosszabbította, hogy a torlódás miatt a kiérkező mentőorvos nem fért hozzá a sérültekhez.

Helyi idő szerint éjfélre sikerült kiüríteni a hidat, a mentőalakulatok azonban további áldozatok után kutattak a folyóban.  Kedd délelőttig a hivatalos jelentések alapján hatvankét elhunyt nőt tudtak azonosítani, mindannyian húszas éveikben jártak. A holttesteket az egyik helyi kórház mellett felállított sátor alatta helyezték el, oda várják a hozzátartozókat, akik segíthetnek a személyazonosság megállapításában.

A kormány ígérete szerint az elhúnytak rokonainak 1250, a sérülteknek 250 dollár kártérítést fizetnek. Khieu Kanharith közölte azt is, hogy a korábbi lakóhelyükre szállíttatják a halálos áldozatok holttesteit. És mert a halottszállítás ellen sokan tradicionális okok miatt tiltakoznak, katonai járműveket használnak a művelethez - tette hozzá a szóvivő.

A Bild honlapján fotósorozat és videó is látható tragédiáról, illetve az utána kialakult állapotokról, a Spiegel internetes kiadása szintén videóbeszámolót tett közzé a drámai eseményekről.

{{keretes_cim}}

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő este mélységes együttérzéséről biztosította Norodom Szihamoni kambodzsai királyt, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sérülteknek. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Barack Obama elnök és az amerikai nép nevében szintén sajnálatát fejezte ki a tragédia miatt. "Gondolunk rátok, és imádkozunk értetek" - folytatta Clinton, hozzátéve, hogy november elejei kambodzsai látogatásakor volt alkalma tapasztalni a helyiek erejét és alkalmazkodóképességét.(MTI)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×