eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A vártnál gyorsabban nő az amerikai GDP, szárnyal a dollár

A várakozásoknál nagyobb mértékben, az október 29-én ismertetett kettőről 2,5 százalékra emelte éves összehasonlításban az amerikai GDP harmadik negyedévi növekedési ütemét második becslésében az amerikai kereskedelmi minisztérium. Az elemzők 2,4 százalékos növekedésre számítottak.

Az előzetesen közölt két százalékos értékről 2,5 százalékra javította az amerikai kereskedelmi tárca az Egyesült Államok harmadik negyedéves növekedési ütemét. A minisztérium tájékoztatása szerint a kedvezőbb adat az export, a fogyasztók és a kormányzati kiadások erősebb bővülésére vezethető vissza.

Az előző negyedéves adathoz képest tehát azt mondhatjuk, hogy gyorsult az amerikai gazdaság növekedése, hiszen az április-júniusi időszakban 1,7 százalékra rúgott a GDP-bővülés.

Szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek a kedvező adat kapcsán, ugyanis ez még továbbra sem elegendő a magas munkanélküliségi ráta leküzdéséhez. A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy az amerikai jegybank (Fed) ma hozza nyilvánosságra friss növekedési prognózisát, amelyben várhatóan rontani fog a kilátásokon.

A keddi kereskedésben fokozatosan erősödő dollár a vártnál erősebb adat megjelenése után tovább folytatta felértékelődését az euróval szemben. Az EUR/USD jegyzések az 1.3480-as szint alá süllyedtek, közel egy hetes dollárcsúcsról beszélhetünk.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×