eur:
389.01
usd:
361.31
bux:
68718.17
2024. május 7. kedd Gizella

Vatikán: nem változik az óvszerhasználattal kapcsolatos álláspont

Semmi "forradalmi" nincs a pápának abban a kijelentésében, hogy az óvszerhasználat kivételes esetekben a felelősségteljes magatartás megnyilvánulása lehet - figyelmeztetett a Vatikán fő szóvivője.

Miután a hét végén többen a Szentszék álláspontjának elmozdulásaként üdvözölték a XVI. Benedek által egy interjúkötetben kifejtett gondolatot, Federico Lombardi atya vasárnap nyilatkozatban szögezte le: nincs szó arról, hogy a pápa "átalakítaná vagy megváltozatná" az egyháznak azt a tanítását, amely tiltja az óvszer és más fogamzásgátló eszközök használatát.

Az egyház az óvszert nem tekinti "erkölcsös megoldásnak" az AIDS problémájára. "A pápa egy kivételes helyzetről beszél" - hangsúlyozta.

A katolikus egyházfő egy német újságírónak, Peter Seewaldnak adott több interjút, s a beszélgetéseket tartalmazó könyvet kedden mutatják be a Vatikánban. A világ fénye: a pápa, az egyház, és az idő jelei című, egyszerre több nyelven megjelenő könyvben XVI. Benedek saját megválasztásáról, a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről, valamint XII. Pius pápának a zsidók megmentése érdekében tett lépéseiről is beszél, s az interjúkból a Szentszék napilapja, az l'Osservatore Romano és a Vatikáni Rádió után a vasárnapi olasz sajtó is részleteket közölt.

Egy kérdésre válaszolva, az óvszernek az AIDS terjedése elleni harcban való használata kapcsán, XVI. Benedek kijelentette: "Egyes esetekben indokolt lehet, így például akkor, ha egy férfi prostituált óvszert használ, ami első lépés lehet az erkölcsössé válás irányában, a felelősség első vállalása azon az úton, amely annak újbóli tudatosításához vezet, hogy nem minden megengedett és az ember nem tehet meg bármit, amit akar. De nem ez az igazi megoldás a HIV (humán immunhiány vírus)-fertőzés "ördögének" leküzdésére. Az valójában a szexualitás humanizálásában rejlik."

Az idézet kapcsán némi zavart okozott, hogy az eredeti német szövegben, valamint a könyv francia és angol változatában férfi prostituáltról van szó, míg a könyvet ismertető vatikáni és olasz lapok női prostituáltat írnak idézeteikben.

Az ENSZ AIDS elleni harcra szakosodott szerve, az UNAIDS a pápa óvszerhasználattal kapcsolatos álláspontjának megváltozásaként üdvözölte a XVI. Benedektől idézett mondatokat. Michel Sidibé, a genfi székhelyű szervezet igazgatója szombaton jelentős és pozitív előrelépésnek nevezte a pápa szavait, mivel most jelentette ki első ízben, hogy bizonyos esetekben igazolható az óvszer használata az AIDS terjedésének megakadályozása érdekében.

A szervezet szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy míg a HIV-fertőzések több mint 80 százaléka szexuális úton történik meg, ebből csak 4-10 százalék vezethető vissza a férfiak közötti nemi kapcsolatra.

A homoszexuálisok jogaiért küzdő francia Act Up nevű civil szervezet egyértelműen úgy ítélte meg, hogy a pápának újabb lépéseket kell tennie, ha valós harcot akar folytatni a járvány ellen. Egyelőre azonban továbbra is az AIDS terjedésének a cinkosa maradt - vélte az Act Up.

Vasárnap Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is üdvözölte a pápa kijelentéseit, realistának nevezve azokat a Publico című portugál lapnak adott nyilatkozatában. "Ez azt mutatja, hogy a pápa és a Vatikán ráébredt arra, hogy az AIDS a világ egyik legsúlyosabb betegsége, amely milliók életét érinti, s amellyel szemben együtt kell működnünk" - mondta.

A katolikus egyház régóta ellenzi az óvszert mint a mesterséges fogamzásgátlás egyik módját, s a Szentszék az AIDS elleni küzdelem kapcsán sem engedett eddig az óvszerhasználatot elutasító álláspontjából, ami miatt évek óta élesen bírálják.

A L'Osservatore Romano főszerkesztőjének vasárnapi kommentárja szerint a pápával készült interjúkötet sokakat meglep majd, de a katolikus doktrína ettől még nem változik meg. A La Repubblica című olasz lap ugyanakkor úgy látta, XVI. Benedek tanult az utóbbi öt és fél év buktatóiból: megszabadult a német pápát kezdetben övező sztereotípiáktól, felismerte a katolikus egyház helyzetének súlyosságát és új megoldásokat mutat fel.

A legnagyobb olasz lap, a Corriere della Serra azt írta, megérett az idő egy ilyen pápai nyitásra, de még a konzervatív Il Giornale is azzal a címmel közölte egyik kommentárját, hogy "Mindannyian bűnösök vagyunk, az egyház nem lehet kőből".

"Ez a józan ész és az értelem csodálatos győzelme, jelentős előrelépés annak elismerése felé, hogy az óvszerhasználat létfontosságú szerepet játszhat a HIV világjárványának jövőbeli megfékezésében" - jelentette ki Jon O,Brien, a Katolikusok a Választásért elnevezésű amerikai csoport katolikus másként gondolkodóként számon tartott vezetője.

Délkelet-Ázsia legnagyobb katolikus országa, a Fülöp-szigetek egyházi vezetői - ha óvatosan is, de - szintén üdvözölték XVI. Benedek kijelentéseit. "Ha az óvszert fogamzásgátlásra használják, azt az egyház bizonyosan el fogja ítélni" - hangoztatta Deogracias Yniguez, a szigetország katolikus püspöki konferenciájának tagja. "De, ha egy betegség elkerülésére használják, (azzal kapcsolatban az egyház új álláspontra helyezkedhet" - mondta.

A BBC vasárnap úgy értékelte Benedek pápa óvszerhasználattal kapcsolatos kijelentését, mint amely enyhülést hozhat a Vatikánnak a mesterséges fogamzásgátlással kapcsolatos eddigi teljes tilalmához képest. A brit közszolgálati médium szerint rés nyílt az egyház tilalmán, a különösen Afrikában súlyos következményekkel járó AIDS-járvány miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×