eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

A britek nagy többsége Vilmost akarja következő uralkodónak

A brit alattvalók jelentős többsége nem Károly trónörököst, hanem fiát, Vilmos herceget kívánja Anglia trónján látni II. Erzsébet királynő után.

A vasárnapi brit sajtóban több felmérés is megjelent a monarchiával kapcsolatos közhangulatról és várakozásokról, annak kapcsán, hogy a napokban - hosszú évek találgatásainak véget vetve - hivatalosan bejelentették Vilmos herceg és kedvese, Kate Middleton eljegyzését és jövő évre tervezett esküvőjét.

A News of the World, a legnagyobb példányszámú vasárnapi brit bulvárlap megbízásából elvégzett országos felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka szeretné, ha kimaradna egy generáció, és a királynőt unokája, Vilmos követné a trónon. Károly trónutódlását csak 35 százalék pártolná.

A 62 esztendős Károly az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje váró trónörököse. Károly herceg 84 esztendős édesanyja 1952 óta ül a trónon, és kiváló egészségnek örvend. II. Erzsébet királynő mamája, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, életének 102. évében hunyt el, és ha a jelenlegi uralkodó is megéri ezt a kort, Károly 80 esztendős lenne, mire a trónutódlás esedékessé válna.

Amikor a News of the World közvélemény-kutatása során a kérdést úgy tették fel, hogy a brit monarchiának Vilmos és Kate Middleton, vagy Károly és felesége, Kamilla hercegnő lenne-e jobb, 64 százalék voksolt Vilmosra és Kate-re, és mindössze 19 százalék vélekedett úgy, hogy a királyság intézménye jobban járna Károllyal és Kamillával.

Ez utóbbi eredmény jól jelzi, hogy Károly második felesége, Kamilla - akivel a trónörökös 2005-ben kelt egybe - változatlanul mennyire népszerűtlen az alattvalók körében.

A News of the World megbízásából dolgozó ICM közvélemény-kutató cég közvetlenül megkérdezte azt is, hogy Kate Middleton vagy Kamilla lenne-e alkalmasabb királynőnek; a válaszolók 57 százaléka Kate-et nevezte meg, és csak 15 százalék vélte úgy, hogy Kamilla jobb királynő lenne.

Kamilla az idősebbik trónörökös ifjúkori kedvese volt, és a kapcsolat Károly és első felesége, a néhai Diana hercegnő csaknem három évtizeddel ezelőtti esküvője után sem szakadt meg. Diana 1997-ben bekövetkezett tragikus autóbalesete után Kamilla jó ideig a leggyűlöltebb személyiség volt a britek körében, mert szinte mindenki őt tartotta felelősnek a trónörökösi házasság felbomlásáért, és a Diana halálához vezető eseménysorozat egészéért.

Károly és Diana - hosszú évekig tartó zajos botrányok után - 1996-ban vált el.

A News of the World felmérésének vasárnap ismertetett eredményei szerint a brit közvélemény elsöprő többsége támogatja, hogy Vilmos herceg Kate Middleton személyében polgári származású jövendőbelit választott. Ezt a megkérdezettek 86 százaléka tartotta helyes döntésnek, és alig 1 százalék ellenezte.

Az is igen széleskörű, csaknem kétharmados helyeslésre lelt, hogy Vilmos néhai édesanyja, Diana jegygyűrűjével jegyezte el kedvesét: ez a megkérdezettek 65 százalékának tetszett, és csak 20 százalék fejezte ki ellenérzését.

A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy a britek abszolút többsége továbbra is monarchiapárti: az erre vonatkozó kérdésre 55 százalék válaszolt úgy, hogy Nagy-Britannia rosszabb hely lenne a királyság intézménye nélkül, és csak 25 százalék szeretne inkább köztársaságot.

Bármenyire is népszerű az ifjú trónörökösi jegyespár, a súlyos költségvetési megszorítások várható hatásait szorongva váró britek zöme nem szeretné a saját zsebéből finanszírozni Vilmos és Kate jövőre tervezett esküvőjét. A The Sunday Times megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mindössze öt százaléka pártolja, hogy az adófizetők állják a frigy költségeit, 69 százalék szerint Károly hercegnek, Vilmos apjának kellene kifizetnie a számlát, további 18 százalék pedig azt szeretné, ha a királynő fedezné személyes vagyonából a kiadásokat.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×