eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Sztrájkolók vonultak a parlament elé

A kilencedik napja sztrájkoló görög fuvarozók kedden az athéni parlament épülete elé vonultak, miközben a törvényhozók megkezdték a vitát a fuvarozást szabályozó törvényről. Döntés várhatóan szerdán születik.

A fuvarozók azt mondták, hogy kitartanak, az éjszakát is a parlament előtt töltik.
A görög fuvarozók a kormány azon terve ellen tiltakoznak, amely szabaddá akarja tenni a vállalkozást az évtizedek óta zárt szakmában. Ezt egy uniós rendelkezés írja elő. Brüsszel szerint meg kell nyitni az úgynevezett zárt szakmákat, ilyen foglalkozás a fuvarozás is Görögországban.

Ugyanezen okból a turistaszezon kellős közepén, augusztusban is sztrájkoltak a fuvarozók. Az akkor hét napig tartó sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban.

A kormány javaslata értelmében a teherautóra érvényes jogosítvánnyal rendelkezők szabadon juthatnak közúti fuvarozási engedélyhez. Az egymást követő görög kormányok az ötvenes évektől kezdve jutalomként osztogatták az iparűzési engedélyt erre a tevékenységre híveiknek. 1971-től azonban a hatóságok egyetlen új engedélyt sem adtak ki, a vállalkozók így egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó méretétől függően a 300 ezer eurót is eléri.

Az előző napokhoz hasonlóan kedden is komoly fennakadást okoztak a görög főváros közlekedésében a fuvarozók, akik szeptember 13-ika óta demonstrálnak járműveikkel.

Címlapról ajánljuk
Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Nagy érdeklődés kíséri az augusztusban kiírt agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat – mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MBH Bank szakmai rendezvényén. Az ágazatba döntően hazai társfinanszírozással mintegy 1500 milliárdos fejlesztési forrás kerül 2027-ig, ezzel a számítások szerint évi 150-160 milliárd forint jövedelembővülés érhető el.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 13:44
×
×
×
×