eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Görögország nem áll le a hiteltörlesztéssel

Elvetette a görög adósságállomány átalakításának gondolatát csütörtökön Londonban megjelent nyilatkozatában a görög pénzügyminiszter, aki szerint ha Görögország leáll az adósságtörlesztéssel, az "megtörné" az euróövezet egységét.

Jeórjiosz Papakonsztantinu - aki londoni, párizsi és frankfurti körútján befektetőket igyekszik meggyőzni arról, hogy Görögországnak sikerült fordulatot elérnie a válságkezelésben - a Financial Timesnak kijelentette: adósságátalakítás nem lesz, mivel egy ilyen fejleménynek sokkal szélesebb kiterjedésű következményei lennének. "Ha Görögország átstrukturálná (adósságállományát), ugyan miért fektetne be bárki is a többi perifériális (euróövezeti) gazdaságba ... ez alapvető törést okozna az euróövezet egységességében" - fogalmazott Papakonsztantinu a londoni gazdasági napilapnak adott interjúban. A miniszter nem használta ugyanakkor a "felbomlás" szót a valutaunióval kapcsolatban.

Papakonsztantinu "példátlannak" nevezte a Görögország által eddig végrehajtott költségvetési konszolidációt. Elmondta: a közalkalmazotti bérek és juttatások 15 százalékkal, a közvetlen működési kiadások 50 százalékkal csökkentek.

A Financial Times kommentárja szerint azonban a piacok távolról sincsenek meggyőződve arról, hogy Görögország a csaknem 300 milliárd eurós állami kötvényadósság-állomány törlesztésének kényszerű leállítása nélkül rendbe tudná tenni pénzügyeit. A lap felidézi, hogy a tízéves futamú görög kötvények hozama továbbra is rekordközeli, 11,5 százalékos magasságban mozog, amit a legtöbb befektető fenntarthatatlannak ítél.

A görög kötvényhozamok az adósságválság tavaly szeptemberi elhatalmasodása előtt 4,5 százalék környékén jártak.

A görög adósságállomány kényszerű átstrukturálását a londoni City független elemzői közül is többen elkerülhetetlennek tartják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - által nemrégiben kiadott világgazdasági prognózis szerint éppen a hatalmas görög kiadáscsökkentési tervek miatt a hazai össztermék olyan mértékű visszaesésétől lehet tartani, hogy az ebből eredő államháztartási jövedelmi kiesés semlegesítheti a konszolidációs erőfeszítések hatásait.

További aggodalom forrása a lakossági tiltakozás, ami a gyengítheti a kormányzati eltökéltséget.

Mindezek alapján az EIU londoni elemzői azt jósolták, hogy Görögország - valószínűleg 2012-ben, amikor "a piac erre már jobban fel lesz készülve" - rákényszerül adósságszerkezetének átalakítására.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre több hitelminősítő is befektetési szint alatti adóskockázati osztályzatot tart érvényben. A "három nagy" közül már csak a Fitch Ratings sorolja befektetésre ajánlott szintre a görög adósságot, "BBB mínusz" besorolással, de ezt az osztályzatot is leminősítést valószínűsítő negatív kilátás egészíti ki. A Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt spekulatív sávba sorolta vissza a görög adósságot.

Az egyik vezető londoni elemző cég nemrégiben közölt kimutatása szerint az euróövezeti tag Görögország immár a világ második legkockázatosabb adós országa Venezuela után.

A CMA DataVision júliusban közzétett idei félévzáró listáján - amelyen a ház a törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a görög gazdaság pozíciója hét helyezéssel romlott egyetlen negyedév alatt. Görögország a CMA idei első negyedéves hasonló listáján ugyanis még a világ kilencedik legkockázatosabb adós állama volt.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×