eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Hétvégenként éjszaka is közlekedik a bécsi metró

Átütő sikert aratott - legalábbis az utascsalogató kedvezményekkel egybekötött első hétvégén - az éjszakai üzemmód a bécsi metrón, amely a jövőben nonstop közlekedik a szombatra, vasárnapra és ünnepnapokra virradó éjszaka.

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien vasárnapi közleménye szerint 101 ezren utaztak az első két éjszaka a bécsi földalatti vasút öt vonalán, és a metróhoz igazodó éjszakai buszokat további 13 ezer ember vette igénybe. A legtöbben - 63 ezren - a péntekről szombatra virradóra vettek részt a közlekedési vállalat által meghirdetett éjszakai "örömmetrózáson". Mindkét éjszaka a 4-es vonalon volt a legnagyobb a forgalom.

Az első éjszakai metrózás várakozáson felüli sikerében minden bizonnyal közrejátszott, hogy péntek és szombat éjszaka ingyenesen lehetett utazni, sőt az ingyenjegyet felmutató utasok díjmentesen léphettek be 35, éjszaka is nyitvatartó szórakozóhelyre. Középtávon hétvégenként 30 ezer utassal számolnak éjszaka a bécsi metrón, míg az éjszakai buszjáratokat eddig 16 ezer utas vette igénybe.

Az öt vonalon összesen 22 szerelvény közlekedik, 15 percenként követik egymást, és az utasok biztonsága érdekében minden szerelvényen két-két rendőr teljesít szolgálatot, de a metró is többletszemélyzetet állít munkába az utasok tájékoztatása és segítése, esetleges védelme céljából. Az éjszakai órákban is a szokványos tarifával lehet utazni.

A hétvégi éjszakai buszközlekedést hozzáigazítják a metró éjszakai üzemmódjához, járatokat indítanak, szüntetnek meg vagy módosítanak, de leginkább a párhuzamosságokat küszöbölik ki.

A költséges éjszakai metrózás beindításával főleg a fiatalok kedvében akarnak járni; a metrószerelvények nonstop közlekedtetése évi 5,1 millió euró (másfél milliárd forint) többletkiadással jár, ami megduplázódik az éjszakai buszközlekedés átszervezésének 5,6 millió euró pluszkiadásával.

A tetemes többletköltségekre tekintette az osztrák főváros önkormányzata vonakodott bevezetni az éjszakai metróközlekedést, de egy hét hónappal ezelőtti népszavazáson a lakosság kis többséggel a nonstop hétvégi metrózásra voksolt.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×