eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Berlusconi visszahívja Finit és híveit

Újabb kísérletet tett Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ingadozó koalíciójának megmentésére, és ismét a vele korábban szakító Gianfranco Fini házelnökkel és híveivel való megbékélésre szólított fel.

Vasárnapi római értesülések szerint Berlusconi pártja, a Szabadság Népe Párt (PdL) internetes oldalán üzenetet intézett Finihez és támogatóihoz, és a pártba való visszatérésre szólította fel őket.

"Aki a párt frakciójában marad, számíthat barátságunkra és szolidaritásunkra" - üzente az olasz kormányfő a házelnöknek, akinek 43 főből álló parlamenti csoportja júliusban a belső viták miatt szakított Berlusconival. A miniszterelnök ezzel elvesztette abszolút többségét a parlament alsóházában.

Üzenetében a kormányfő mindehhez még hozzátette: aki a PdL-frakcióban marad, az az esetleges új választások esetén listás helyekre számíthat a pártban.

Az elmúlt hetek fejleményei ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy Berlusconi igyekszik elkerülni az előre hozott választásokat. A kialakult patthelyzet feloldása érdekében közölte: szeptemberre parlamenti bizalmi szavazást kér öt pontból álló programjáról, amely az igazságügy és az adórendszer reformját, a föderalizmust, a dél támogatását, és a biztonság megerősítését foglalja magában. A bizalmi szavazás megnyeréséhez azonban elengedhetetlen a Fini-hívek támogatása.

Berlusconi már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy be akarja szüntetni a vitát a házelnökkel, noha júliusban még ő volt az, aki kijelentette: nem tud tovább együttműködni politikus társával. A válasz Finiék a pártból, illetve a frakcióból történt kilépése volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×