eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tálibok az afgán választás megtorpedózásával fenyegetnek

Az afganisztáni tálibok azzal fenyegetőznek, hogy megpróbálják kisiklatni a szeptember 18-ra kiírt parlamenti választásokat.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő a Reuters hírügynökségnek telefonon adott nyilatkozatában megerősítette, hogy ellenzik a választások megtartását, és minden erejükkel megpróbálják azt megakadályozni. Felszólította az afgánokat, hogy bojkottálják a voksolást. Egyúttal figyelmeztetett, hogy első számú célpontjaik közé tartoznak az országban tartózkodó külföldi erők, majd az afgánok.

Ez volt az első alkalom, hogy a keményvonalas iszlamisták nyíltan és közvetlenül megfenyegették a parlamenti választást, amely sokak szerint lakmuszpapírként mutatja majd Afganisztán biztonsági helyzetét. Barack Obama amerikai elnök decemberben vizsgálja felül háborús stratégiáját, és dönt az amerikai csapatkivonások üteméről és nagyságáról.

"Ez (a választás) egy külföldi folyamat, amelynek célja Afganisztán külföldi megszállásának fenntartása, és arra kérjük az afgán nemzetet, hogy bojkottálja azt" - mondta Zabihullah Mudzsahid.

A szavazás közeledtével a biztonság adja a legnagyobb okot az aggodalomra. Az utóbbi hetekben négy képviselőjelöltet gyilkoltak meg a kormány és az ENSZ hivatalos adatai szerint. A tervezett 6835 szavazóhelységből 938-at nem is nyitnak meg biztonsági megfontolásokból.

A tavalyi, csalások által csúfított elnökválasztás után a biztonság mellett a panamázás és nepotizmus is nyugtalanságot vált ki a Nyugatban. Korrupciós ügyek miatt gyakran keletkezik feszültség Hamid Karzai elnök és nyugati támogatói között, így a mostani választás Karzai szavahihetőségének tesztjét is jelenti egyben.

Az ENSZ által támogatott választási panaszbizottság vasárnap közölte: nyugtalan amiatt, hogy egyes köztisztviselők közelebbről nem ismert jelöltek támogatására használják fel pozíciójukat. A testület felszólította a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket az effajta, a választások pártatlanságát és tisztességét megkérdőjelező tevékenység megelőzésére.

Mintegy 2500 jelölt verseng az afgán parlament alsóházának 249 mandátumáért. Külföldi támogatók, főleg a Nyugat finanszírozza a választások 149 millió dolláros költségét.

A tálib rendszer 2001-es megdöntése óta szeptember 18-án másodszor választ parlamentet az afgán nép.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×